Мормони, Свидетели на Йехова, мюсюлмани и евреи са тормозени в България, показа доклад на САЩ

Mюсюлмани, мормони и Свидетели на Йехова съобщават за случаи на физически атаки, тормоз и заплахи срещу членове на техните общности - това пише в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ, посветен на състоянието с религиозните свободи по света през изминалата година.

Мормони и Свидетели на Йехова назовават многобройни случаи, в които правителството не предприема мерки спрямо членове на НФСБ и ВМРО, тормозили и заплашвали техните членове. Свидетелите още сочат, че много общини ограничават изразяването на религиозните им убеждения публично - чрез раздаване на листовки и посещения в домовете на гражданите.

Мюсюлмански и католически общности имат оплаквания по отношение на храмовете - мюсюлманите в Гоце Делчев, че все още нямат разрешително за строеж на джамия, а тези в София - че нямат разрешение за изграждане на втора. Католически общностни лидери пък припомнят, че София отказва да признае статута на манастир, настоявайки, че той е жилищна сграда. Еврейската организация Б'най Б'рит многократно е сигнализирала пред медиите за политици с антисемитски и неонацистки възгледи от коалицията "Обединени патриоти".

През юни Европейският съд за човешките права пък постанови, че правителственият отказ за регистрация на молбата на мюсюлманската общност Ахмадия представлява нарушение на религиозните свободи.

В документа се припомня, че училищата продължават да забраняват носенето на религиозни символи.

Протестанти и други малцинствени религиозни групи са сигнализирали за дискриминация от страна на правителствени представители, а въпреки липсата на официално разрешение за провеждане на "Луковмарш" шествието все пак е преминало по улиците на София.

В правото

Докладът припомня, че българската конституция осигурява свобода на религията и че религиозните групи могат да изповядват религията си, без да се регистрират. Допълва се, че онези религиозни групи, които се регистрират, получават известни ползи, в това число и правото да получават държавно финансиране, да отварят училища и болници, да се ползват от данъчни изключения във връзка с данъците върху собствеността. Припомня се, че конституцията признава източноправославното християнство за традиционна религия и че законът освобождава Българската православна църква от регистрация.

Две дела

В раздела за България се посочва, че повторното дело срещу 13-те регионални мюсюлмански лидери, обвинени в разпространение на салафитски ислям, продължава, както и процесът срещу 14-те ромски мюсюлмани, обвинени в пропагандиране на антидемократична идеология, подстрекаваща към война и подпомагане на чужди бойци.

Частта за България се посочва още, че българското правителство е установило позицията на национален координатор за борба срещу антисемитизма и е приело работната дефиниция за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини