Борисов не видял нищо, трасирано от Радев в Русия

Има разминаване между публикуваната информация от МС за резултатите от визитата на премиера Бойко Борисов при срещата му с руския президент Владимир Путин и изнесената информация от Кремъл, стана ясно от думите на депутат от БСП Антон Кутев.
 
Борисов не отговори нито веднъж на въпросите, които зададохме писмено и устно. Той се държи като дерибей. Подобно поведение на министър-председател е дебелашко и недопустимо, каза Кутев след отговора на премиера.
 
По време на парламентарен контрол Антон Кутев запита Борисов какво е постигнал в Москва като изреди фактология за развитието на енергийните проекти - отказа ни от три големи енергийни руски проекта. Какво се промени през всички тези години и какво си говорихте с Путин за газа, запита депутатът Кутев.Премиерът Борисов заяви: "Щеше ми се да започна с това, което Нинова каза и как бихме могли като държава да постигнем по-добри резултати. Със сигурност можем повече. По този начин, с този акцент и тон, който ми зададохте... Това, което трасира президента Радев, това постигнахме и ние. Аз отидох да видя какво беше трасирано, то не беше трасирано нищо", заяви Борисов.
 
В реплика Антон Кутев заяви, че президентът Румен Радев има по-висок рейтинг. 
"Изглежда сте били на различни срещи с Путин. Това, което казахте се различава от думите на Песков", каза Кутев и припомни думите на Борисов след връщането му от Москва как през страната ще минават 35 млн. куб. газ, а говорителят на руския президент Дмитрий Песков е заявил, че няма договорености.
 
"Вие говорите как България вече е на газовата карта, Песков обобщава, че България проявява интерес", заяви Кутев и цитира израз на руски, който, според него означава, че от тук нататак политиката е изчезнала.Означава, че на чиновническо ниво нещата ще продължат. Борисов, вие не се разбирате с тези хора или имате начин на комуникация, който е различен. Трябва да си промените екипа, защото сам няма да може да го направите, заяви КутевВ отговор премиерът Борисов упрекна депутата- Вие чакате не да дойда да свърша някаква работа (в парламента - б.р.), а да изговорите това, което сте си намислили. ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, а Манолова - от Президента. Това не значи нищо. Срещата с мене беше 3 часа със заклет преводач. Толкова да не съм разбрал това, което говорим...", усъмни се премиерът.
 
Той разкри, че са говорили за корупционни практики, за наказателната процедура при търгове. Договор за газ имаме до 2030 година, говорим за допълнително количество. Трябва да видим как да го прекараме между нашите и Сърбия, обобщи Борисов.
 
По време на тези му обяснения лидерът на БСП Корнелия Нинова от място ръкомахаше премиерът да продължи отговора си. Той обясни, че са говорили цялото количество газ (което минава през страната ни - б.р.) да се търгува на територията на България.
 
"От едната страна нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин. Вие ми казвате, че не се разбираме. На кой да повервам. Три часа си говорихме най-добронамерено. Като дойде в България, ще помоля да ви обясни", каза Борисов и си тръгна. Депутатите на ГЕРБ излязоха след като Борисов си тръгна.
 
Докато депутатите от мнозинството напускаха местата си, Антон Кутев отговори на премиера - "ако трябва на руски, ако трябва - на английски, все някак ще се разберем. Проблемът не е, че (Борисов - б.р.) е говорил 4 минути, а че не отговори на въпроса".
 
Припомняме, седмица след визитата на българския президент Румен Радев в Москва там беше и премиерът Бойко Борисов. 
В делегацията, водена от министър-председателя, бяха включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите - Владислав Горанов, на енергетиката - Теменужка Петкова, на туризма - Николина Ангелкова, на културата - Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.
 
Руският премиер Дмитрий Медведев и българският му колега Бойко Борисов обсъдиха търговско-икономическите отношения на двете държави както и сътрудничеството в сферата на енергетиката, туризма и търговията.
 
По време на срещата с президента Владимир Путин Борисов е говорил за срещата ЕС-Западни Балкани.
 
След като се върна от Москва Борисов информира посланиците на страните от ЕС, акредитирани в страната ни за резултатите от визитата си.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини