Дъждовете продължават, нивото на водоемите се следи денонощно

    През нощта в източните райони ще спре да вали и облачността временно ще се разкъса, докато в Западна и Централна България ще се задържи дъждовно, на места със значителни количества на валежа, съобщават от НИМХ на БАН. Утре облачността над страната ще е значителна, на много места ще има дъжд, но вече ще в по-малки количества. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевична дейност. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Остава сравнително хладно с максимални температури между 20° и 25°. В региона на Пловдив температурата ще е около 24°.

    Над планините ще се задържи предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен северозападен вятър.

    Над Черноморието облачността ще е по-често значителна и на места главно в следобедните часове ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър, вечерта ще се ориентира от запад-северозапад.

    Карта на прогнозираните опасни явления днес (28 юни) и утре (29 юни)  можете да видите ТУК.

    Речните нива ще продължават да се покачват и през следващите два дни, съобщиха от МОСВ. В резултат на повишена почвена влажност и интензивни валежи са възможни поройни наводнения, пердупреждават оттам.

    До 29 юни, в резултат на валежите,  се очакват значителни повишения на речните нива в целия басейн в Източнобеломорския район, като днес най-значителни ще бъдат повишенията в горните течения на Марица (в Родопските и Старопланинските ѝ притоци) и на Арда над язовир "Кърджали".

    От 30 юни ще започне процес на понижение на речните нива, като в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения в планинските притоци на Тунджа и Марица и във водосбора на Арда. На 1 юли повишения ще има само в долните течения на основните реки, в резултат на оттичане.

    Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ прогнозира: водното ниво на Марица при Пловдив ще премине над жълтия праг за предупреждение.

    Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ прогнозира:

    - Водното количество на река Черна при Смолян е възможно да премине над жълтия праг на внимание в следобезните часове на 28 юни

    - Според последните симулации водното количество на Арда при Рудозем няма да достигне жълтия праг на внимание

    - Водното количество на река Елховска при Рудозем е възможно да достигне жълтия праг на внимание в следобедните часове днес и утре сутрин

    Нивото на река Чая и водоемите на територията на община Асеновград се следят денонощно, информираха от местната управа.

    Спиране на валежите се очаква на 1 юли.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини