Компания доказа ползите от 4-дневната работна седмица, прави мярката постоянна

Първият по рода си експеримент с 4-дневна работна седмица приключи в Нова Зеландия след цели два месеца. Експериментът протекъл толкова добре, че сега компанията иска да въведе мярката за постоянно.

Макар множество изследвания да демонстрират огромните ползи от намалената работна седмица върху персонала, забележителното в този експеримент е, че служителите на компанията Perpetual Guardian работели 4 дни седмично, но им се плащало за 5.

От гледна точка на функционирането и управлението на компанията, тези цифри може да звучат налудничаво, но за собственикът на компанията Андрю Барнс рискът си струвал.

В период от 8 седмици през март и април, компанията дала на всичките си 240 служители по един ден платен отпуск седмично. Целта била да установят как това би се отразило на бизнеса.

Независими изследвания на учени от Университета в Окланд и Техническия университет в Окланд определили, че стойностите на стреса са спаднали от 45 на 38% през пробния период, докато при балансът работа-личен живот било отчетено подобрение от 54 на 78%.

Разбира се, тези резултати са лесно предвидими, като се има предвид, че на служителите им се е плащало за пълно работно време, а от тях се е очаквало да работят по-малко. Изненадващото било, че това по никакъв начин не се отразило негативно върху производителността.

Представянето на служителите не се влошило по никакъв начин, а данните сочат, че производителността всъщност е нараснала слабо сред повечето екипи.

Бил отчетен значителен ръст по отношение на ангажираността и задоволството на служителите. Те били категорични, че са много по-слонни да продължат да работят в същата компания.

Заради ползите за служителите и ръководството, изпълнителният директор и основател Андрю Барнс е категоричен, че ще направи мярката постоянна. Той препоръчва промяната да бъде приета от борда на директорите на компанията.

“Ние плащаме за производителност. Правим ясно разграничение между броя на часовете в офиса и крайния разултат”, казва той.

Разбира се, предстои да се разбере дали впечатляващите резултати ще се запазят, ако в крайна сметка Perpetual Guardian направят 4-дневната работна седмица стандартна.

Няма съмнение, че ползите за служителите са много и разнообразни, ако не им се налага да прекарват толкова много време на работото място.

Предишни изследвания сочат, че работата на пълно работно време се отразява зле на мозъка и психичното здраве, а продуктивността бележи спад, когато служителите са принудени да работят твърде много.

По тази причина мнозина смятат, че трябва да подобрим стандартна си на живот, като въведем 4-дневна работна седмица или като намалим работните часове през деня.

Едно нещо е ясно: Барнс не съжалява, че е провел експеримента.

“Резултатите сочат, че сега служителите ни са по-мотивирани, енергични и лоялни. Те се гордеят с компанията, за която работят, защото тя се интересува от тях”, казва той.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини