Как да скриеш 5-тонна акула

Американски биолози установиха къде зимуват гигантските акули Cetorhinus maximus.

В рамките на мащабно изследване били търсени от въздуха струпвания на този вид през лятото край бреговете на САЩ. След това от лодки с минихарпуни на плавниците на акулите били прикрепени специални маяци. Тези устройства регистрирали температурата на водата, дълбочината и осветеността.

Маяците били снабдени с таймер – в строго определен ден всичките устройства трябвало да се откачат от плавниците и да изплуват, след което да предадат информацията на спътник. От 25 поставени 18 изпълнили мисията си успешно.

Така загадката на C. maximus била решена. През зимата гигантските акули мигрират доста далеч на юг (един от маяците бил засечен край бреговете на Бразилия). Оказало се, че при това пътешествие акулите плуват на дълбочине над 1000 м. Поради тази причина тяхното предвижване е останало незабелязано досега.

Не се знае причината за миграцията, учените предполагат все пак, че е за продължаване на рода. Това би обяснило и факта, че досега не са забелязвани млади C. maximus в северните води.

Гигантските акули са втори по размер след китовата акула. Средно голям представител на Cetorhinus maximus тежи около 4 тона, а дължината му е 10 метра. Хранят се предимно с планктон, носейки се във водата с широко отворена уста. Досега се смяташе, че прекарват зимата на дъното в летаргия.

Учените са изключително доволни от новите данни. Те доказват, че за защитата на тези животни от незаконен риболов е необходимо международно сътрудничество. На черния пазар перките на гигантска акула могат да донесат до 50,000 щатски долара като трофей.

Пълният текст на Science NOW
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини