24 °C

Кой и защо опита да продаде картина на Коко Форев в сайтове за безплатни обяви?

  Въпросната картина е засечена случайно преди няколко дни от любител на изобразителното изкуство. Асеновградчанинът "включва" бързо, че става дума за творба на художника Коста (Коко) Форев. Тръгвайки по следите й, той стига до Обредния дом в Асеновград. Фалиралото общинско предприятие затвори кепенци и скоро, след взето решение от Общинския съвет, имуществото му отива на търг. В приетия от съветниците доклад за пазарна оценка на дълготрайните материални активи, собственост на "Обреден дом" ЕООД - в ликвидация, са посочени пазарни цени както на различни видове техника (принтер, касетофон, магнетофон, грамофон, фотоапарат и т.н.), мебели и обзавеждане (табуретки, бюро, килими, пътеки, столове), така и на картина, оценена на 5 000 лв. т.е. такава ще е началната й тръжна цена. Това, което озадачава асеновградчанина с набито око е появата на платното в двете най-големи платформи за свободни продажби у нас. Фактът, че картината, отиваща на търг, е на Коста Форев, потвърждава и семейството на художника.

  Как обаче картината е "извървяла" пътя от Обредния дом, в очакване на търга, и стига до свободния интернет пазар?

  Обявена е от името на "Иван" за сумата от 60 000 лв., като същият профил има още няколко различни обяви за продажба - на позлатен дамски часовник с диамант, уред за измерване на компресия, пералня и сушилня на части. В последвал разговор на посочения телефон "Иван" не успява да обясни кой е сложил тази цена, но пък чистосърдечно си признава, че е толкова висока "за да стресне хората, да не купят картината". Оказва се, че "спасителят" на "Първи емоции" на Коко Форев няма идея кога ще се проведе общинският търг, но това не го спира да продава общинска собственост като частно лице.

  Случващото се бе изнесено като информация в градските фейсбук групи, където последваха множество гневни коментари. На преден план излязоха и въпроси като:

  - трябва ли тази картина да бъде продадена или може да бъде извадена от активите, които ще се продават, за да се запази чрез някоя от културните институции в града за града?

  - иска ли някой да купи, за да препродаде (и сондира пазар) тази картина и затова тя задължително ще бъде продадена?

  - знае ли Общината, че някой предлага за продажба нейна (фактически) собственост, преди да бъде организиран официалният търг?

  - кой е оторизирал частното лице, пуснало я в продажба в интернет?

  - кой е оценител на картината?

  - защо творбата не е обозначена в протокола с автор, име и характеристики, а е пазена в тайна?

  - защо е в това недобро състояние и още, и още...

  Художници, включили се в дискусията, обясняват, че обяви като тази са чист търговски трик, чрез който се цели повишаване цената по принцип, а използваната, в конкретния случай 60 000 лв, е нещо като референтна цена (опорна, справочна).

  Късно вечерта снощи, 27 юли, в разгорещените дебати се включи и директно ликвидаторът на "Обреден дом" ЕООД Венцислав Василев. Оказа се, по думите му, че за обявите в интернет той е научил от постовете в социалната мрежа. "Вследствие на което отидох в РПУ - Асеновград, където пуснах сигнал и направих писмени обяснения за нерегламентирани действия от страна на трето лице, касаещи собственост на общинското дружество, която следва да се продаде на търг с явно наддаване. Считам, че не е нужно да се правят догадки кой и защо е пуснал въпросната обява и се надявам компетентните органи да вземат отношение по случая в кратък срок", съобщава от онлайн публичната трибуна Василев.

  Малко след това обявата бе свалена от виртуалните щандове.

  Кешираните версии обаче са налице и това, което може да се види в момента е, че в една от онлайн платформите тя е била качена още на 19 април. Последното е просто допълнителна информация, която евентуално би заинтересувала отговорните по случая лица. А фактът, че само конкретни общински служители имат право да влизат в ликвидирания вече ОД и да снимат инвентара, който ще отиде на търг, не е тайна за никого.

  -------------------------------------------------------------------

  Коста Форев е един от бележитите жители на Асеновград. Той е първият художник на 70-те и 80-те години, чиято живопис остава в българското изкуство със своята оригиналност. За първи път излага картини през 1964 г. в Пловдив. От 1965 г. до 1978 г. работи като художник в завод „Асенова крепост“ в Асеновград. Става член на Ателието на младия художник към СБХ и на пловдивската група на художниците през 1975 г. От 1983 г. е член на СБХ. Носител е на Златен медал от Републикански фестивал на художествената самодейност, Почетен диплом от международно бианале в Прага, Фестивална награда на международното бианале на хумора и сатирата в живописта в Габрово, участва в много общи художествени изложби в страна и чужбина. Творби на Коста Форев притежават Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, сред притежателите им са и частни колекционери в САЩ, Франция, Англия, Германия.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  13 авг 2020
  Последни новини