Комплиментите към италианския премиер на Тръмп объркаха италианците

Американският президент похвали новия италиански премиер Джузепе Конте за твърдолинейния подход на страната му към имиграцията, предадоха световните агенции.

По време на общата пресконференция с италианския министър-председател в Белия домТръмп отбеляза, че Италия е заела много твърда позиция за границата и другите европейски страни би трябвало да последват примера ѝ по миграционните въпроси.

"Това е човек, който върши страхотна работа", каза президентът за Конте. "Много съм съгласен с това, което правите по отношение на миграцията и незаконната имиграция, а дори и законната имиграция", заяви Тръмп пред италианския премиер.

За разлика от други европейски лидери - германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Емануел Макрон и холандският министър-председател Марк Рут - които използваха пресконференциите си с Тръмп, за да подчертаят политическите разногласия, Конте приветства големите постижения на Тръмп - от срещата на Г-7 в Квебек, до визитата му в централата на НАТО и срещата на върха с руския президент Владимир Путин в Хелзинки, отбелязва Politico..

Конте обяви Италия за новия "привилегирован събеседник" на Вашингтон в Европа и каза, че е готов лично да разпространява позицията на Тръмп, особено по въпроса за разходите на НАТО ,

Обаче Тръмп твърде бравурно поздрави Конте за "изборната му победа":

"Искам да започна, като ви поздравя още веднъж за огромната ви победа в Италия", заяви Тръмп. "Това беше нещо, което целият свят наблюдаваше, и развълнува хората в цяла Италия и, както мога да ви уверя и в Съединените щати. Честито."

"С избирането ви - продължи Тръмп - италианската нация отново потвърди великите традиции на суверенитет, закон и отговорност, които водят началото си от Древен Рим."

Много зрители, включително много италианци, бяха по-скоро объркани, отколкото развълнувани.

Твърдите възгледи на италианското правителство за имиграцията, които приветства Тръмп, са изразявани най-вече от министъра на вътрешните работи Матео Салвини, лидер на Лигата.

Кандидатурата на Конте всъщност бе компромисът, постигнат от двете партии, които излязоха начело на изборите - крайнодясната "Лига" и радикалната (антисистемна) Движение "Пет звезди" (Д5З).

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини