Десет задържани след спецакциите в хотели на Ветко Арабаджиев в София и в Пловдив

Десет са засега задържаните след акцията на спецпрокуратурата в хотели в София и в Пловдив на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР. 
 
Разследването е за организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. 
 
"Сред разследваните са и самият Арабаджиев и още двама членове на семейството му. Те не са сред задържаните, защото от месец са в чужбина", обясни Гешев. 
 
Утре ще стане ясно на колко души ще бъдат повдигнати обвинения, дали сред тях ще са членовете на фамилията Арабаджиеви и ще се издават ли за тях международни искания за задържане. 
 
При обиските, които продължават и в момента, са намерени засега близо 150 000 лв., 60 000 от тях в кутия за обувки, уточни Иван Гешев. Той не се ангажира с точен размер на сумата, за която се предполага, че е била укрита чрез неплатени данъци. Предположи, че сега тя може да е около милион, но в хода на разследването да се увеличи в пъти. 
 
Припомняйки, че в хотел “Маринела“ в София, където продължават обиските, се провеждаха ключови събития от Европейското председателство и бяха настанени високопоставени гости, Иван Гешев каза, че не бива да се прави връзка между разследването за организирана престъпна група за данъчни измами и хотелските функции на сградата, в която се намират проверяваните офиси. Не всички били собственост на фамилията Арабаджиеви. 
 
Засилено остава полицейското присъствие пред хотел "Маринела" в София. По-рано пиарът на хотела Ангелина Ангелова коментира, че вътре всичко е спокойно. Хората пиели кафе и закусвали и неудобство от спецакцията не било създадено. 
 
Заместник-главният прокурор и бивш шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев и сегашният заместник-шеф на спецпрокуратурата Димитър Петров не пожелаха да коментират повече от съобщеното от прокуратурата, че става дума за разследване на организирана престъпна група, която е извършвала данъчни престъпления. Периодите са 2016-2018, като включително има и данни за пране на пари. Очаква се в по-късните часове да има и повече информация от прокуратурата. 
 
Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси и в пловдивския хотел "Марица". 
 
 
Под сериозна полицейска охрана протича и прокурорската проверка в пловдивския хотел "Марица". 
Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини