Видеокамера - най-новият ”пищов” за матурите

Видеокамера с приемник е последният хит сред преписвачите на тазгодишните матури.

Технологията позволява да се получава звук и картина при безжична връзка от разстояние 300 метра и се продава за 485 лева, а в комплекта са включени камера и приемник, съобщава в. "Монитор".
Така всеки гимназист с ятак извън сградата на изпита може да разчита на качествена картина по темата, която се е паднала. Според търговците камерата работи дори при много ниска осветеност и това позволява тя да се поставя и тъмни места. При пълен заряд на батерията връзката може да се поддържа до 4 часа, пише в ръководството за работа на "шпионския" комплект, което може да бъде намерено в интернет.
Камерата е с миниразмери и е голяма само колкото пакетче дъвки. Приемникът също не е голям и има размери колкото кутия карти за игра, разказват гимназисти, опитали шпионската комуникация. Експерти потвърдиха, че картината, която получава малкият апарат, е качествена и покрива стандарта от 420 телевизионни линии. От казанлъшката фирма, която продава продуктите си онлайн, потвърждават, че има интерес към видеопищова преди изпитите, но продажбите вървели добре през цялата година.
При провеждането на първите матури през 2008 година имаше десетки сигнали за преписване и затова просветното министерство реши да постави камери във всички стаи, където се провеждат важните изпити. Министър Даниел Вълчев официално обеща, че ще постави камери във всичките 6000 класни стаи. Той обаче не се справи с амбициозната си инициатива и видеонаблюдение бе поставено само в 600 училища.
Все пак, днес следобяд - ден преди матурите, министърът ще представи системата за видеонаблюдение на държавните зрелостни изпити.
Първият задължителен зрелостен изпит по български език и литература е на 17 май, а вторият, по предмет по избор - на 19 май. Изпитите ще се проведат в 6246 зали в 1054 училища. За кампанията са ангажирани 15 000 квестори. 500 камери ще наблюдават изпитния процес, т.е. във всяка десета класна стая ще има видеокамера, увериха от министерството на образованието.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини