Тъмната страна на личността - D-фактор. Проверете с тест

От садизма до психопатията, а също и най-баналната човешка злоба - всички черти, които изразяват най-зловещите страни на Хомо Сапиенс, имат едно общо "тъмно ядро", според ново изследване цитирано от Science Daily.

И ако имате склонност към една от тези тенденции, може да имате и някои от другите.

Докато черти като егоизъм може да не изглеждат толкова крайни, колкото психопатията, новото изследване открива връзка между всички тези т. нар. тъмни личностни черти и общата тенденция да се поставят на първо място собствените си интереси.

В много случаи тези хора изпитват и удоволствие да причинят болка на другите.

Както световната история, така и ежедневието ни са изпълнени с примери за хора, които действат безмилостно, злонамерено или егоистично. В психологията тези тъмни наклоности имат различни имена - най-вече психопатия (липса на емпатия), нарцисизъм (прекомерно самолюбие) и макивелиализъм (убеждението, че целта оправдава средствата), т. нар. "тъмна триада", заедно с много други като егоизъм, садизъм или злоба.

В публикуваното наскоро в Psychological Review изследване психолози от Германия и Дания очертаха движещата сила зад най-тъмните ни импулси като й дават името D-фактор на личността.

Теоретичната рамка на D-фактора има своите основи в т. нар. g-фактор - конструкция, предложена от английския психолог Чарлс Сперман (Charles Spearman) преди повече от век, когато забелязва, че хората, които се представят добре на един вид когнитивен тест, се справят добре и на други видове тестове за интелигентност, с други думи, може да се измери "общ интелигентен фактор". Но се оказва, че не всички учени могат да открият.

"По същия начин тъмните аспекти на човешката личност също имат общ знаменател, което означава, че подобно на интелигентността, може да се каже, че всички те са израз на една и съща поведенческа тенденция", обяснява за ЕurekАlert психологът Инго Зетлер (Ingo Zettler) от Университета на Копенхаген, Дания.

D-факторът, може да се дефинира като общата тенденция да се максимизира индивидуалната полза - без да се обръща внимание дали това може да навреди на други хора.

 

С други думи, всички тъмни черти могат да бъдат проследени до общата тенденция да се поставят собствените цели и интереси над тези на другите, дори до степен наслада от нараняването на други - заедно с редица убеждения, които служат като оправдания и по този начин предотвратяват чувството за вина, срам или други подобни. 

В серия от четири отделни проучвания, включващи над 2500 участници, Зетлер и други изследователи проучват участниците с анкети, предназначени да измерят нивата им за 9 различни тъмни личностни черти: егоизъм, макиавелинизъм, липса на морал, нарцисизъм, психологическо право, психопатия, садизъм, корист и злоба.

За целта участниците са помолени да отговорят дали са съгласни или не с поредица твърдения, като например: "Трудно е да напредваш без да нарушиш закона тук-там", "Понякога си струва малко страдание от моята страна, за да видя другите как получават наказанието, което заслужават", "Вълнуващо е да нараняваш хората" или "Знам, че съм специален, защото всички казват така за мен". Освен това учените оценяват и други тенденции и поведения в участниците като агресия или импулсивност, егоистично и неетично поведение.

След като получат всички отговори, изследователите провеждат статистически анализ и резултатите показват, че макар тези тъмни черти да са различни, те се припокриват до известна степен благодарение на централния фактор D, който се разкрива по различни начини у различните хора.

Екипът е създал онлайн портал, в който можете да измерите собствения си резултат.

 

Изследователите казват, че техните открития може един ден да доведат до нови открития в психологията и терапията.

"Наблюдаваме го в случаи на екстремно насилие, нарушаване на правилата, лъжи и измами в корпоративния или публичния сектор", коментира Зетлер.

"Тук знанието за D-фактора на един човек може да бъде полезен инструмент, например, за да се прецени вероятността дали човекът да извърши повторно някоя простъпка или да се заеме с по-опасно поведение".

Кои са 9 тъмни личностни черти:

  • Егоизъм: прекомерно фокусиране върху личната полза за сметка на другите и общността;
  • Макиавелинизмът: манипулативно, коравосърдечно отношение и убеждение, че целта оправдава средствата;
  • Липса на морал: убеждение, че етичните стандарти не се отнасят за теб самия си в определен контекст;
  • Нарцисизъм: прекомерно себелюбие, чувство за превъзходство и крайна нужда от внимание от страна на другите;
  • Психологическо право: трайно убеждение, че самият ти си по-добър от другите и заслужаваш повече или имаш право на повече от другите;
  • Психопатия: липса на емпатия и самоконтрол, съчетано с импулсивно поведение
  • Садизъм: желание да причиняваш психически или физически травми на другите за собствено удоволствие или полза;
  • Корист: алчност за пари, материално богатство, безогледен стремеж за печалба и лично облагодетелстване;
  • Злоба: разрушително желание и готовност да причиниш вреда на другите.
Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини