Не плащаш сметки-взимат ти колата

Засилена акция срещу длъжниците на банки, ВиК, топлофикация, БТК и енергото започват в цялата страна.

Всеки длъжник на някоя от институциите ще бъде подложен на опис оценка на движимо имущество и в зависимост от размера на дължимото ще се определи какво ще му бъде отнето, казва Венцислав Маринов, съдия-изпълнител от Русе. Според експертите най-масово ще бъдат отнемани автомобилите на длъжниците.

След отнемането на вещта тя ще бъде съхранявана докато трае процедура по търг за продажбата й. След като се намери купувач, тя ще бъде продадена, като с парите ще бъдат покрити задълженията, каза Маринов.

Ако вещта бъде купена за по-голяма сума от дължимото, остатъкът ще отива при собственика. Мярката се налага заради хилядите висящи дела, които не могат да се решат. Хората масово крият колите и по-скъпите си вещи, когато им предстои опис от съдия-изпълнител, обясниха съдии-изпълнители.

Според тях в Русе има около 2000-3000 запорирани коли, които не могат да приберат заради хитрости на собствениците.

"Този метод за събиране на задълженията не е нов и се прилага в цялата страна. Колегите обаче са решили да я прилагат по-строго заради многото дела", коментира пред "Всеки ден" Валентина Иванова, съдия-изпълнител от София

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини