Американски щат дава възможност на жителите си да се "превърнат в дърво" след смъртта си

Има нещо красиво в това да решиш как нечии последни моменти да бъдат съхранени в паметта на близките му.

Напредъкът в технологиите и промяната в нагласите накараха хората да започнат да се питат защо ковчег в земята трябва да е единственият ни вариант. Жители на щата Вашингтон имат чисто нова визия за завръщането ни на Земята.

Вашингтон може да стане първият щат, легализирал компостирането на човешки останки.

Законопроект, подкрепен от сенатора Джейми Педерсън, ще позволява компостирането на човешки останки – процес, ускоряващ разлагането на тялото, което в крайна сметка се превръща в богата на азот почва. Почвата, след това, ще бъде връщана на семейството.

“Хора от целия щат ми пишат развълнувани от възможността да се превърнат в дърво или просто от идеята за алтернативни варианти”, казва Педерсън.

Макар “превръщането в дърво” и други футуристични погребални идеи да не са чисто нови концепции, Вашингтон ще стане първия щат, легалиризирал компостирането на човешки останки, ако законопроектът бъде одобрен.

Идеята е не просто футуристична, но и икономична.

Все повече и повече американци използват услугата краудфъндиг за набиране на нужните средства за погребение, като средните разходи са възлизали на 7 000 долара през 2017. Компостирането излиза малко по-евтино – 5 500 долара.

Процесът е подобен на традиционното компостиране.

Небалсамирани човешки останки се поставят в компостираща камера с органични материали, като дървесен чипс или слама. В камерата от време на време се вкарва въздух, за да помогне на микробите да ускорят процеса на разграждане. За около месец останките се превръщат в кубичен ярд компост.

Американците провели 5-месечно изследване с 6 тела.

Учените контролирали внимателно експеримента, за да предотвратят разпространението на вредни патогени – опасение, което стана причина за отхвърлянето на подобен законопроект през 2017.

Изследването установило, че процесът е безопасен. Ако новият законопроект бъде приет, той ще влезе в сила от 1 май 2020.

Дотогава можем само да си мечтаем да се “превърнем в дървета”.

Източник: thescience.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини