Асеновградчанката Мария Георгиева огласи "Ковънт Гардън"

На 21 декември в "Ковънт Гардън" при огромен интерес премина последният за 2018-а концерт на London Film Music Orchestra. Основаният през 2014 г. от българките Росица и Ивелина Душеви оркестър е единственият симфоничен оркестър в Англия за филмова музика. Наред с невероятните и въздействащи холивудски филмови композиции бяха изпълнени и едни от най-любимите английски коледни песни. В програмата бяха включени и няколко произведения на главния композитор на BBC Крис Николаидес, който беше и специален гост.

Тази година гвоздеят на вечерта бе саундтракът от филма "300" (“Message for the Queen”) в изпълнение на ангелогласната асеновградчанка Мария Георгиева. В продължение на 15 години Мария е солист към Фолклорно сдружение "Детска песен - Надежда Хвойнева" с худ. ръководител Стойчо Каранлъков. Възпитаничка е на проф.Светла Калудова-Станилова. Завършила е Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив със специалност "Цигулка". Мария е златна медалистка от Роженски събор`2016 и носителка на повече от 30 златни медала от национални и международни конкурси. Участник е в множество фестивали в Швейцария, Испания, Чехия, Сърбия, Италия, Турция, Гърция. Удостоена е с почетна грамота от кмета на Асеновград за специален принос към културата.

Понастоящем талантлината асеновградчанка е четвърта година студентка в университета British Irish Modern Music Institute в Лондон със специалност "Popular Music Performance Vocals". От три години преподава народно пеене и ръководи група за народни песни към фолклорен ансамбъл "Булгара" в английската столица. Въпреки че е далеч от родината, Мария носи в сърцето си българската народна музика и се старае да я популяризира и активно се включва в събития и фестивали организирани от българската общност, както в Лондон, така и в други европейски държави.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини