Бойко Ноев: Българските власти прикриват случая с отравянето на Гебрев

Българските власти се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 година. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Ноев е убеден, че ключът към разгадаването на загадката – кой стои зад отравянето и защо – се крие във „Виафот” – дружеството, свързано със сюжета около „Дунарит”, чийто собственик е именно Гебрев.

„Властите вече три години отказват да разследват тази фирма. Тя не само иска да придобие „Дунарит”. Служи за прикритие за някакви дейности, които ние не знаем – но това е работа на ДАНС”, каза Ноев.

Той е един от свидетелите по делото за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015 г. е бил до леглото му, когато предприемачът се е борел за живота си след тежкото отравяне.

По думите на бившия министър на отбраната изнесената вчера информация по случая от главния прокурор Сотир Цацаров не е била точна.

„Първо – тримата отровени никога не са били на едно място, когато са били отровени. Второ – Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето – той не пие кафе. Вчера ни обясняваха за кафе машини и т. н. Аз очаквам не само Федотов да бъде, очаквам скоро и други имена да се появят, но въпросът е кои са българските ятаци. Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам това да е Путин, разбира се – това са глупости, но това, че руски граждани, дали те са разузнавачи или не, или са престъпници някакви, факт е, че руски граждани са го свършили това нещо”, коментира Ноев.

Още един мотив, който Ноев посочи като възможен за отравянето на Гебрев – Кремъл искал да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като държава-членка на НАТО.

Той показа и доклад за намерените в организма на Гебрев следи след отравянето: „Химикалът, с който те са отровени е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на „Новичок” – същото съединение, което е от групата на същото вещество Ви Екс”.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини