Ужасяващо: Пловдивчанка замина да чисти домове в Париж, превърнаха я в проститутка

Случаят стана известен от отчета на пловдивското подразделение на Националната комисия за борба с трафика на хора. 36-годишната жена заминала за френската столица с обещание за работа като помощничка в домакинството срещу високо месечно възнаграждение. След като била експлоатирана трудово, тя е била насилствено въвлечена в проституция и сексуална експлоатация, отнети й били и личните документи. След намеса на органите жената е изведена успешно от ситуацията и вече се е завърнала у нас.

Общо 6 са случаите на трафик на хора през 2018-а, сочи отчетът. Един от най-фрапиращите случаи е на жена на 39 г., която заминала за Германия да сключи брак, но всъщност била насилвана сексуално и дрогирана. След като се завръща в България, лицето, с което е заминала първоначално и неин бъдещ съпруг, продължило да я експлоатира. Смята се, че мъжът постъпва по подобен начин и с други млади жени, като им обещава брак и бляскаво бъдеще. Друга пловдивчанка пък – на 32 г., е била експлоатирана сексуално в Сарагоса, Испания.

По всички случаи се работи съвместно с МВР и с жертвите, като им е оказва пълна подкрепа за психологическото им възстановяване.

За настоящата година Местната комисия прие програма за противодействие на трафика на хора, която включва конкретни мерки и действия. Част от тях са свързани с още по-голямо взаимодействие и сътрудничество между държавни и неправителствени организации на местно ниво, работа с уязвими групи, повишаване осведомеността на обществото по проблемите на трафика на хора. Ще бъдат организирани и информационни, разяснителни и образователни кампании за лица от рисковите групи на трафика на хора на местно и регионално ниво, в училищата. В програмата са включени и начините за преодоляване на последиците и реинтегриране на жертвите чрез оказване на помощ, подкрепа, съдействие, защита, преквалификация и намирането на работа.

Местната комисия за борба с трафик на хора напомня, че всеки може да подаде сигнал, ако е жертва или има информация за човек изпаднал в подобна беда в страната или в чужбина. Това може да стане на: телефон +35932/622136 или plovdiv@antitraffic.government.bg. Адресът е: ул. „Петко Д. Петков“ 6А, 4000, Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини