Баба Марта бързала, мартенички вързала....

Мартеници във всякакви форми и размери, мартеници за всеки и навсякъде. Така изглеждат в момента българските градове и Асеновград няма как да прави изключение. На централния площад, по тротоарите, на автогарата, на пазара - невъзможно е да останеш без мартеница на 1 март.
Както всяка година, най-търсени са пухкавите пискюли, преплетените конци за ръце (най-често за раздаване на близки и познати), оригиналните гривнички с червено-бели мъниста и традиционните Пижо и Пенда. Разбира се, за децата изборът е най-голям - автомобилчета, приказни герои, супергерои, зодиакални мартенички, щъркели, лястовички и какво ли още не. Цените са по всеки джоб - от 10-20 стотинки за най-семплите изработки до над 20 лева за истинските първомартенски шедьоври. Всичко е въпрос на предпочитание, избор и възможности. Важното е незакичен и ненаречен с добри пожелания българин да не остане.

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Тя е смятана за тяхна сестра - ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

Баба Марта е изцяло български празник, без аналог в света. Разпространен е навсякъде, където са живяли или продължават да живеят българи без значение от държавата.  Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения - топлотата, на приятелството и взаимната обич.

Честита Баба Марта на всички от името на Asenovgrad.NET.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини