8 март - история, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост

Отбелязваме 8 март…В годините свикнахме и този ден да разделя обществото ни на празнуващи и отричащи. Считан за отживелица, за спомен от миналото, за ненужен. И от друга страна -  прекрасен ден  за  отдаване на обич и уважение… И за празнуване. Забелязала съм, че дори и тези, които го отричат тайничко очакват малкия подарък от детето, цветето от любимия,  усмивката, която те  ще породят на лицето.

Извън емоцията, преди малко повече от 40 години Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир. Денят е официален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.

Дискусии за това да отбелязваме ли този ден много, но истината е, че май сме забравили откъде идва и  защо се чества. Защото преди всичко това е празник, в който жените почитаме делата на онези жени, заради които имаме равни права – на труд, на глас, на реализация във всички сфери на обществения живот. И ако е имало периоди, в които този празник е замирал, то днес трябва да си припомним, че зад всяко наше реално действие са хилядите протестиращи работнички, интелектуалки, политици, борци против насилието и  пламенни защитници на правата на всяка една жена. И не правото на цвете, а правото  да гласува, да работи, да бъде образована, да има равни права на заплащане, да бъде равнопоставена в семейството.  Правото на свободен избор и  на глас, който да се чува в обществото!

Това е 8 март! История, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост. 

И не искам днес да звуча феминистки, а просто да отдам дължимото на първите. Този празник трябва да го има, защото те и ние, които продължаваме да се справяме с предизвикателствата на  мъжкия ни свят го заслужаваме. 

И основното ни иизпитание ще е да преодоляваме препятствията, преодолявайки недоверието в себе си. Да запазим женствеността, мекотата и елегантността  в щурма ни към този мъжки свят. И да запазим баланса. Защото на него се крепи света!

Честит празник!

Александра Берданкова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ис
    Истината
    4 -1
    09:19, 8 мар 2019
    Един чудесен ден в годината да отдадем почит на най-нежните същества на планетата . Да са живи и здрави всички дами да се чувствате обичани и оценени . Много по добре е да отбележим днешния ден от колкото примерно св. Валентин.
    • Ка
      Каква истина може да си ти ?
      0 -1
      13:44, 9 мар 2019
      Твоята е малко като вица за Хасан и Осман на партийно събрание едно време.Излизат, и Хасан си мърмори: "на събранието другарю Хасан,другарю Осман ,а сега като свърши ,да ти е...а майката сиганска."На този ден пожелания,чувства,и оценки а през другото време ? И оставете хората да отбелязват и празнуват каквото си искат.
  • 2
    Гл
    Гласът на Хората
    3 -5
    09:46, 8 мар 2019
    Гласът на Хората счита, че в България жените имат толкова права, колкото и мъжете. Напоследък дори прави впечатление, че женският нрав се доближава до мъжкия в почти всяко отношение. Жената все повече се превръща в "мъжа" на работното место или у дома. Така както е тръгнало, съвсем скоро ще има ден, на който жените ще са господстващия пол.
    Гласът на Хората приема феминизма като градивен в миналото - началото на 20 век. Но днес, в 21 век, всички заедно - мъже, жени и трети пол следва да се възприемат като една и съща, зависима и подчинена на монетарните стълбове маса (за една цветарка няма значение кой и купува цветята на 8 март - мъж, жена или нещо средно).
    Гласът на Хората не може да промени монетаризма, но може да извика:
    Направете си собствени празници, а не такива, който някой ви инсталира в съзнанието и след това, в хода на лицемерното веселие, дълбоко ви бърка в джобовете.
  • 3
    Го
    Гошо
    3 -2
    13:48, 8 мар 2019
    Може ли да използваме празника за поздрави към мъже с женско - джендър съзнание и влечение към други , активни мъже?
    • Гл
      Гласът на Хората
      0 0
      15:18, 8 мар 2019
      Виж сега моето момче, чети по-често Гласът на Хората и ще получиш всички отговори.
      Бог е създал хетерохора, хомохора, а за създаването на някой други хора, Гласът на Хората има подозрението, че Бог изобщо няма пръст.
      Тове е!
Последни новини