8 март - история, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост

Отбелязваме 8 март…В годините свикнахме и този ден да разделя обществото ни на празнуващи и отричащи. Считан за отживелица, за спомен от миналото, за ненужен. И от друга страна -  прекрасен ден  за  отдаване на обич и уважение… И за празнуване. Забелязала съм, че дори и тези, които го отричат тайничко очакват малкия подарък от детето, цветето от любимия,  усмивката, която те  ще породят на лицето.

Извън емоцията, преди малко повече от 40 години Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир. Денят е официален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.

Дискусии за това да отбелязваме ли този ден много, но истината е, че май сме забравили откъде идва и  защо се чества. Защото преди всичко това е празник, в който жените почитаме делата на онези жени, заради които имаме равни права – на труд, на глас, на реализация във всички сфери на обществения живот. И ако е имало периоди, в които този празник е замирал, то днес трябва да си припомним, че зад всяко наше реално действие са хилядите протестиращи работнички, интелектуалки, политици, борци против насилието и  пламенни защитници на правата на всяка една жена. И не правото на цвете, а правото  да гласува, да работи, да бъде образована, да има равни права на заплащане, да бъде равнопоставена в семейството.  Правото на свободен избор и  на глас, който да се чува в обществото!

Това е 8 март! История, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост. 

И не искам днес да звуча феминистки, а просто да отдам дължимото на първите. Този празник трябва да го има, защото те и ние, които продължаваме да се справяме с предизвикателствата на  мъжкия ни свят го заслужаваме. 

И основното ни иизпитание ще е да преодоляваме препятствията, преодолявайки недоверието в себе си. Да запазим женствеността, мекотата и елегантността  в щурма ни към този мъжки свят. И да запазим баланса. Защото на него се крепи света!

Честит празник!

Александра Берданкова

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ис
  Истината
  4 -1
  09:19, 8 мар 2019
  Един чудесен ден в годината да отдадем почит на най-нежните същества на планетата . Да са живи и здрави всички дами да се чувствате обичани и оценени . Много по добре е да отбележим днешния ден от колкото примерно св. Валентин.
  • Ка
   Каква истина може да си ти ?
   0 -1
   13:44, 9 мар 2019
   Твоята е малко като вица за Хасан и Осман на партийно събрание едно време.Излизат, и Хасан си мърмори: "на събранието другарю Хасан,другарю Осман ,а сега като свърши ,да ти е...а майката сиганска."На този ден пожелания,чувства,и оценки а през другото време ? И оставете хората да отбелязват и празнуват каквото си искат.
 • 2
  Гл
  Гласът на Хората
  3 -5
  09:46, 8 мар 2019
  Гласът на Хората счита, че в България жените имат толкова права, колкото и мъжете. Напоследък дори прави впечатление, че женският нрав се доближава до мъжкия в почти всяко отношение. Жената все повече се превръща в "мъжа" на работното место или у дома. Така както е тръгнало, съвсем скоро ще има ден, на който жените ще са господстващия пол.
  Гласът на Хората приема феминизма като градивен в миналото - началото на 20 век. Но днес, в 21 век, всички заедно - мъже, жени и трети пол следва да се възприемат като една и съща, зависима и подчинена на монетарните стълбове маса (за една цветарка няма значение кой и купува цветята на 8 март - мъж, жена или нещо средно).
  Гласът на Хората не може да промени монетаризма, но може да извика:
  Направете си собствени празници, а не такива, който някой ви инсталира в съзнанието и след това, в хода на лицемерното веселие, дълбоко ви бърка в джобовете.
 • 3
  Го
  Гошо
  3 -2
  13:48, 8 мар 2019
  Може ли да използваме празника за поздрави към мъже с женско - джендър съзнание и влечение към други , активни мъже?
  • Гл
   Гласът на Хората
   0 0
   15:18, 8 мар 2019
   Виж сега моето момче, чети по-често Гласът на Хората и ще получиш всички отговори.
   Бог е създал хетерохора, хомохора, а за създаването на някой други хора, Гласът на Хората има подозрението, че Бог изобщо няма пръст.
   Тове е!

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини