25 °C

8 март - история, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост

Отбелязваме 8 март…В годините свикнахме и този ден да разделя обществото ни на празнуващи и отричащи. Считан за отживелица, за спомен от миналото, за ненужен. И от друга страна -  прекрасен ден  за  отдаване на обич и уважение… И за празнуване. Забелязала съм, че дори и тези, които го отричат тайничко очакват малкия подарък от детето, цветето от любимия,  усмивката, която те  ще породят на лицето.

Извън емоцията, преди малко повече от 40 години Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир. Денят е официален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.

Дискусии за това да отбелязваме ли този ден много, но истината е, че май сме забравили откъде идва и  защо се чества. Защото преди всичко това е празник, в който жените почитаме делата на онези жени, заради които имаме равни права – на труд, на глас, на реализация във всички сфери на обществения живот. И ако е имало периоди, в които този празник е замирал, то днес трябва да си припомним, че зад всяко наше реално действие са хилядите протестиращи работнички, интелектуалки, политици, борци против насилието и  пламенни защитници на правата на всяка една жена. И не правото на цвете, а правото  да гласува, да работи, да бъде образована, да има равни права на заплащане, да бъде равнопоставена в семейството.  Правото на свободен избор и  на глас, който да се чува в обществото!

Това е 8 март! История, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост. 

И не искам днес да звуча феминистки, а просто да отдам дължимото на първите. Този празник трябва да го има, защото те и ние, които продължаваме да се справяме с предизвикателствата на  мъжкия ни свят го заслужаваме. 

И основното ни иизпитание ще е да преодоляваме препятствията, преодолявайки недоверието в себе си. Да запазим женствеността, мекотата и елегантността  в щурма ни към този мъжки свят. И да запазим баланса. Защото на него се крепи света!

Честит празник!

Александра Берданкова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ис
  Истината
  4 -1
  09:19, 8 мар 2019
  Един чудесен ден в годината да отдадем почит на най-нежните същества на планетата . Да са живи и здрави всички дами да се чувствате обичани и оценени . Много по добре е да отбележим днешния ден от колкото примерно св. Валентин.
  • Ка
   Каква истина може да си ти ?
   0 -1
   13:44, 9 мар 2019
   Твоята е малко като вица за Хасан и Осман на партийно събрание едно време.Излизат, и Хасан си мърмори: "на събранието другарю Хасан,другарю Осман ,а сега като свърши ,да ти е...а майката сиганска."На този ден пожелания,чувства,и оценки а през другото време ? И оставете хората да отбелязват и празнуват каквото си искат.
 • 2
  Гл
  Гласът на Хората
  3 -5
  09:46, 8 мар 2019
  Гласът на Хората счита, че в България жените имат толкова права, колкото и мъжете. Напоследък дори прави впечатление, че женският нрав се доближава до мъжкия в почти всяко отношение. Жената все повече се превръща в "мъжа" на работното место или у дома. Така както е тръгнало, съвсем скоро ще има ден, на който жените ще са господстващия пол.
  Гласът на Хората приема феминизма като градивен в миналото - началото на 20 век. Но днес, в 21 век, всички заедно - мъже, жени и трети пол следва да се възприемат като една и съща, зависима и подчинена на монетарните стълбове маса (за една цветарка няма значение кой и купува цветята на 8 март - мъж, жена или нещо средно).
  Гласът на Хората не може да промени монетаризма, но може да извика:
  Направете си собствени празници, а не такива, който някой ви инсталира в съзнанието и след това, в хода на лицемерното веселие, дълбоко ви бърка в джобовете.
 • 3
  Го
  Гошо
  3 -2
  13:48, 8 мар 2019
  Може ли да използваме празника за поздрави към мъже с женско - джендър съзнание и влечение към други , активни мъже?
  • Гл
   Гласът на Хората
   0 0
   15:18, 8 мар 2019
   Виж сега моето момче, чети по-често Гласът на Хората и ще получиш всички отговори.
   Бог е създал хетерохора, хомохора, а за създаването на някой други хора, Гласът на Хората има подозрението, че Бог изобщо няма пръст.
   Тове е!

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини