11 °C

8 март - история, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост

Отбелязваме 8 март…В годините свикнахме и този ден да разделя обществото ни на празнуващи и отричащи. Считан за отживелица, за спомен от миналото, за ненужен. И от друга страна -  прекрасен ден  за  отдаване на обич и уважение… И за празнуване. Забелязала съм, че дори и тези, които го отричат тайничко очакват малкия подарък от детето, цветето от любимия,  усмивката, която те  ще породят на лицето.

Извън емоцията, преди малко повече от 40 години Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир. Денят е официален празник в Албания, Армения Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.

Дискусии за това да отбелязваме ли този ден много, но истината е, че май сме забравили откъде идва и  защо се чества. Защото преди всичко това е празник, в който жените почитаме делата на онези жени, заради които имаме равни права – на труд, на глас, на реализация във всички сфери на обществения живот. И ако е имало периоди, в които този празник е замирал, то днес трябва да си припомним, че зад всяко наше реално действие са хилядите протестиращи работнички, интелектуалки, политици, борци против насилието и  пламенни защитници на правата на всяка една жена. И не правото на цвете, а правото  да гласува, да работи, да бъде образована, да има равни права на заплащане, да бъде равнопоставена в семейството.  Правото на свободен избор и  на глас, който да се чува в обществото!

Това е 8 март! История, изпълнена с трудно отстоявани победи, наследство, което понякога считаме за даденост. 

И не искам днес да звуча феминистки, а просто да отдам дължимото на първите. Този празник трябва да го има, защото те и ние, които продължаваме да се справяме с предизвикателствата на  мъжкия ни свят го заслужаваме. 

И основното ни иизпитание ще е да преодоляваме препятствията, преодолявайки недоверието в себе си. Да запазим женствеността, мекотата и елегантността  в щурма ни към този мъжки свят. И да запазим баланса. Защото на него се крепи света!

Честит празник!

Александра Берданкова

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ис
  Истината
  4 -1
  09:19, 8 мар 2019
  Един чудесен ден в годината да отдадем почит на най-нежните същества на планетата . Да са живи и здрави всички дами да се чувствате обичани и оценени . Много по добре е да отбележим днешния ден от колкото примерно св. Валентин.
  • Ка
   Каква истина може да си ти ?
   0 -1
   13:44, 9 мар 2019
   Твоята е малко като вица за Хасан и Осман на партийно събрание едно време.Излизат, и Хасан си мърмори: "на събранието другарю Хасан,другарю Осман ,а сега като свърши ,да ти е...а майката сиганска."На този ден пожелания,чувства,и оценки а през другото време ? И оставете хората да отбелязват и празнуват каквото си искат.
 • 2
  Гл
  Гласът на Хората
  3 -5
  09:46, 8 мар 2019
  Гласът на Хората счита, че в България жените имат толкова права, колкото и мъжете. Напоследък дори прави впечатление, че женският нрав се доближава до мъжкия в почти всяко отношение. Жената все повече се превръща в "мъжа" на работното место или у дома. Така както е тръгнало, съвсем скоро ще има ден, на който жените ще са господстващия пол.
  Гласът на Хората приема феминизма като градивен в миналото - началото на 20 век. Но днес, в 21 век, всички заедно - мъже, жени и трети пол следва да се възприемат като една и съща, зависима и подчинена на монетарните стълбове маса (за една цветарка няма значение кой и купува цветята на 8 март - мъж, жена или нещо средно).
  Гласът на Хората не може да промени монетаризма, но може да извика:
  Направете си собствени празници, а не такива, който някой ви инсталира в съзнанието и след това, в хода на лицемерното веселие, дълбоко ви бърка в джобовете.
 • 3
  Го
  Гошо
  3 -2
  13:48, 8 мар 2019
  Може ли да използваме празника за поздрави към мъже с женско - джендър съзнание и влечение към други , активни мъже?
  • Гл
   Гласът на Хората
   0 0
   15:18, 8 мар 2019
   Виж сега моето момче, чети по-често Гласът на Хората и ще получиш всички отговори.
   Бог е създал хетерохора, хомохора, а за създаването на някой други хора, Гласът на Хората има подозрението, че Бог изобщо няма пръст.
   Тове е!

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини