22 °C

Учени определиха кога идва безводието в САЩ

Значителен недостиг на вода може да застраши голяма част от Съединените щати може в близките пет десетилетия, според прогнози, направени в ново проучване.

От 2071 г. учените твърдят, че комбинираните ефекти от изменението на климата и увеличаването на населението се очаква да са "сериозни предизвикателства" в близо половината от 204-те водосбора в САЩ.

Според прогнозите на изследователите, водоснабдяването е вероятно да бъде застрашено във водосборните райони в централните и южни Велики равнини, Югозападните и централните щати на Скалистите планини, Калифорния, и районите в южната част (особено във Флорида) и Средния Запад.

"В много от щатите с времето ще имаме все по-малко вода," казва един от изследователите, икономистът Томас Браун от Агенцията за горите на САЩ.

Браун и неговият екип използвали редица глобални климатични модели, за да проектират климатичните сценарии в бъдеще, като същевременно отчитат данните за очакваното нарастване на населението.

Според учените стабилността на водопотреблението в САЩ е постигната през 80-те години на миналия век, след десетилетия на нарастване на търсенето, което е нараснало с девет пъти повече от началото на 20-ти век.

Благодарение на напредъка в изграждането на язовири, тунелирането и тръбопроводите, стабилността на водопотреблението се запазва оттогава, въпреки нарастващото население, казват от екипа. Но пикът в изграждането на водохранилища е през 60-те години на миналия век, тези приспособления няма да продължат да се развиват по същия начин в бъдеще.

"Въпреки че проучванията показват, че изменението на климата вероятно ще доведе до увеличаване на валежите в много райони на 48-те щати, особено в северните региони, очаква се в други области [валежите] да намаляват", пишат авторите.

"Освен това, повишаването на температурите, което се очаква навсякъде в САЩ, ще намалява потока чрез въздействието на температурата върху изпаряването, в някои райони напълно ще неутрализира ​​положителния ефект от увеличаването на валежите и ще доведе до намаляване на потока".

В проучването, изследователите моделирали водоснабдяването и търсенето в 14 алтернативни климатични сценарии. Те включват два сценария за бъдещите емисии на парникови газове в седем глобални климатични модела, като приемат, че ефективността на използването на водата ще продължи да се подобрява, както в миналото.В ъпреки че констатациите са само прогнози и са несигурни, както признават изследователите, те все пак са мрачни.

"В бъдещи периоди, с учеличаване на населението, икономическият растеж, както и променящият се климат ще променят добива и търсенето на вода, се очаква недостигът да нарасне значително, ако не се вземат мерки", пишат изследователите.

„Осреднено от 14-те сценария 83, 92 и 96 басейна се очаква да достигнат до месечен недостиг в близки [2021–2045], средни [2046–2070] и далечни бъдещи периоди [2071–2095]". Екипът подчертава, че прогнозираният недостиг на вода не е непроменим и може да бъде смекчен от текущи и бъдещи мерки в използването на водата - особено в селското стопанство, което представлява 75% от годишното потребление на вода в САЩ, и промишлеността.

,През предходните десетилетия изграждането на язовири е било огромно предимство за стабилността на водоснабдяването, но тъй като светът става по-горещ и по-сух, те ще бъдат по-малко полезни в сравнение с други мерки от 21-ви век, като например повишаване на ефективността на напояването", пишат изследователите.

"Там, където водата е ограничаващ фактор, едва ли е възможно увеличаване на съхранявата в язовирите вода", казва Браун.

Използването на подземните води е друг вариант, но като се има предвид, че това е ограничен и застрашен ресурс сам по себе си, не трябва да бъдем твърде зависими от него, казват изследователите. Вместо това, нашето водоползване като цяло трябва да бъде разгледано и ние особено трябва да търсим повишаване на ефективността сред основните потребители на този ограничен и ценен ресурс.

"В действителност, поливното земеделие е малко вероятно да понесе пълната тежест на бъдещия недостиг на вода", пишат авторите. "Въпреки това, предвид големите количества вода, използвани в селското стопанство и факта, че по-голямата част от водата се използва за отглеждане на култури със сравнително ниска цена, селскостопанският сектор вероятно ще се изправи пред сериозни предизвикателства, наравно с всички останали".

Резултатите са докладвани във Earth's Future..

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини