Терористът от Крайстчърч и българската връзка. Вестниците в събота

Българската връзка в атентата на Брентън Тарант в Нова Зеландия и българската реакция на трагедията са водеща тема за съботните вестници.

"Брентън Тарант е бил в България в края на миналата година като е възможно да е установил връзка с паравоенни формирования. По това подозрение започнаха работа българските специални служби, научи "24 часа". Информацията е докладвана на премиера Бойко Борисов, който свика съвещание с шефовете на служби и главния прокурор Сотир Цацаров. Със сигурност нападателят, който уби 49 души в джамии е бил в България в края на миналата година. Лицето му е било засечено от камери по българските гранични пунктове. Тарант е пристигнал с полет от Австрия. След кратък престой у нас е заминал за Румъния. На Балканите Тарант е обикалял още и Сърбия, и Черна гора. Засега присъствието на Тарант е установено чрез камери и работа със службите на останалите държави. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да бъде довършено разследването." - в. "24 часа".

"Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн по повод терористичните актове в гр. Крайстчърч. "От името на българското правителство и лично от свое име отправям най-искрени съболезнования до Вас и до новозеландския народ. Съпричастни сме към мъката на семействата и близките на загиналите, както и на другите пострадали", пише българският премиер до министър-председателя на Нова Зеландия. "България решително осъжда този ужасяващ акт на нападение срещу невинни хора", посочва още премиерът Бойко Борисов в съболезнователната телеграма." - в. "Стандарт".

"Терористът, убил почти 50 души в Нова Зеландия, е бил в България през 2018 г., както и в други балкански държави две години по-рано. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му пътуването е било от 9 до 15 ноември 2018 г., а след това той е заминал за Румъния и Унгария. Бил е основно на места на "битки между християни и мюсюлмани." Няма данни за "евентуална терористична дейност или връзки на лицето" на българска територия, добави Цацаров. На 9 ноември човекът, когото австралийски медии и длъжностни лица наричат Брентън Тарант, пристига от Дубай на летището в София и "наема автомобил, с който извършва пътуване около историчеки места в България," продължи главният прокурор. Сред посетените места са Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско. "С румънските авиолинии заминава за Букурещ... там наема отново автомобил и от румънска територия се придвижва до Унгария. Установяват се и са събрани начални данни за местата на неговото пребиваване, за да се изясни пълният му маршрут и всички негови контакти." Две години по-рано роденият в Австралия Тарант е пътувал и до Сърбия - между 29 и 30 декември 2016 г. Преминал през Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия с автобус, каза още Цацаров. По думите му българските власти са осъществили връзка по случая с партньори от САЩ, Нова Зеландия и Австралия и с партньорските служби от Обединените арабски емирства и балкански държави. Изявлението на Цацаров бе след среща в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, министрите на външните и вътрешните работи Младен Маринов и Екатерина Захариева и ръководителите на службите за сигурност. Тя бе свикана след съобщението, че оръжието, използвано от терориста, е изпълнено с надписи на кирилица и латиница с известни битки срещу Османската империя. Две от тях са свързани с България - "Шипченски проход 1877-78" и "Битка при Булаир 1913 г." Според Захариева, която също говори на брифинга, нападателят доста сериозно познава балканската история - в детайли, които малко хора на Балканите знаят. Същевременно "изцяло споделям мнението на главния прокурор, че е рано да се правят някакви сериозни заключения," каза външният министър. България обаче по никакъв начин не желае да се свързва с този ужасен акт, а гражданите и политиците трябва да запазят "мъдрост и спокойствие" и да внимават да не подстрекават с послания "етническото напрежение у нас." Според вътрешния министър Младен Маринов към момента няма нужда да се повишава нивото на сигурност в страната. Нашите служби работят със свои колеги от САЩ Нова Зеландия и Австралия, ОАЕ на балкански държави, на първо място Сърбия и Черна гора, съобщиха Цацаров и Маринов..." - в. "Дневник".

"От името на мюсюлманската общност в България Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание остро осъди извършените терористични актове срещу джамиите в новозеландския град Крайстчърч ,при които загинаха повече от 50 души по време на петъчна молитва. Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години ето че си дават плодовете, се казва в декларацията. Мюфтийството подчертава, че огромна тежест пада върху средствата за масова информация, обществениците и интелектуалците които оформят общественото мнение и констатира провал във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права. Ръководството на мюсюлманското вероизповедание призовава медиите да не прибягват към разпространение, публикация или допускане на говорене подбуждащо омраза към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. "От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че силно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут. С оглед на това ние живеещите векове наред в тези земи сме длъжни да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения. Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизма, ксенофобията, антисемитизма, ислямофобията или други видове омраза, подхранват предразсъдъците и води до тежки последствия. Политическата и медийна пропаганда основана на омраза и расизъм провокира насилие срещу определени хора и за съжаление винаги се намират такива, които да се влияят от това", се казва в декларацията на мюфтийството." - в. "Сега".

Ситуацията с присъствието в парламента също е сред актуалните теми.

"Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви пред БНТ, че при отсъствието на БСП в пленарната зала няма парламентарна криза, тъй като парламентарните групи са се дисциплинирали. При 161 народни представители няма как да говорим за криза, каза Караянчева. Президентът също покани БСП да влязат в парламента, наричат го говорилня, но това е мястото, на което се срещат различни позиции, не може винаги да ни е удобно, допълни Караянчева. Тя призова отново БСП да се върнат в зала, тъй като "тази игра сме я играли 2013 г. и тя не е печеливша". "Ние сме реалисти, не сме безгрешни, не се мислим за безсмъртни, винаги може да се направи крачка встрани, за да се изслуша мнението на хората." Казусът с мюфтийството беше илюстрация как едно решение, което искахме да вземем, за да се решат нещата бързо, но по простия начин не се получиха така, както искахме, заяви председателят на НС. "Мюфтийството има 8 млн. лева задължения, тези 8 млн. докато са отворени, може да започне да се изпълнява Законът за вероизповеданията, който казва, че трябва да се даде на всяко вероизповедание по определена субсидия, за да може да работят духовните лица и да се извършват съответните ритуали. Оказва се, че тази субсидия, ако я дадем на мюфтийството, ще се погасят задълженията. Втората по големина религиозна общност в България ще остане нефинансирана, няма да може да изпълнява своята дейност. Много от хората, които разбират от това, които не са политици, казаха, че амнистията е възможната крачка за решение на този проблем." Задължението ще бъде разсрочено в рамките на 10 години, коментира още Караянчева." - в. "Труд".

"Воля: Ще постигнем сделка за българския народ Няма обрат в решението ни - ще постигнем сделка за българския народ, от която той ще бъде доволен, заяви в парламента народният представител от ПГ На "Воля - Българските родолюбци" Пламен Христов. "Не става въпрос за обрат, защото вчера обявихме нашите намерения. След като го направихме, цял ден слушаме по медиите изявленията на министър Каракачанов и на Валери Симеонов, че и без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгрее. В 9.00 ч. след като днес не се регистрирахме стана ясно, че има нужда от хапчетата на г-н Марешки, ако използвам терминологията на министър Каракачанов. След като се регистрирахме на втория път спасихме министър Каракачанов да ходи да търси лечение при ДПС. Позволявам си да се изразявам метафорично напълно в стила на министър Каракачанов", каза още Пламен Христов. Той посочи, че днес изведнъж всички министри са решили да дойдат да отговорят на въпросите на "Воля" на парламентарен контрол. "За съжаление разбрахме току-що, че министър Каракачанов се е разболял и няма да присъства, за да отговори на въпроса, който предстоеше да му зададем. Мисля, че цялата общественост и зрителите на всички медии виждат за какво става въпрос в българския парламент. Говорим и за всички е важно само и единствено дали ще влезем, дали ще се регистрираме, дали ще има кворум. Никой не задава въпроса, ако има кворум благодарение на "Воля" - какво ще се свърши", допълни Пламен Христов. На въпрос дали "Воля" си вдига цената, той отговори, че няма нужда да си я вдигат. "Ние имаме цена, която не е никак ниска в българския парламент. Радваме се, че хората го оценяват", коментира още Христов. "Стана ясно, че ние сме необходими, така че предстоят разговорите в сряда. Тогава ще видим дали българският парламент продължава да има нужда от хапчетата на Марешки или не", изтъкна Пламен Христов. Той посочи, че не знае дали "Воля" печели, а българският народ, тъй като са разбунили духовете в парламента и в обществото. "По този начин ще започнем да вършим нещо в този парламент и ще спрем да се занимаваме с дребнотемие. Демонстрацията я направиха БСП. Ние правим нещо конструктивно. Нещата започват да се движат. Ще видим и в сряда как ще приключат разговорите ни. Мисля, че това ще е ползотворно. Всички говорят дали търсим сделка - да, ние търсим сделка, да ние ще изнудваме от името на българския народ", обясни още Христов." - в. "Стандарт".

Обичайно темите, свързани с евроизборите намират място на страниците на вестниците.

"ДПС зове за справедлив дебат за преференциите
Призоваваме за сериозен, задълбочен и истински дебат за преференциите - да преценим кой е най-справедливият праг, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по промените в Изборния кодекс на първо четене.
Карадайъ каза, че внесените от ДПС промени са в съответствие с Конституцията на България и с различни резолюции на ЕП като например от 2015 г. и от 2018 г. Вчера предложихме тези резолюции да бъдат част и от работната програма на Народното събрание. "Независимо, че не бяха подложени на гласуване вчера, те са приети от ЕП и са факт. Ние сме ги съобразили и в тях става въпрос за възможността за гласуване на европейските граждани, които живеят в трети страни", допълни Карадайъ. Той изрази убедеността си, че народните представители и Народното събрание разбират своята отговорност.
"Безспорно едно от нашите предложения е във връзка с предишния дебат по Изборния кодекс, не състоял се по време на разглеждане на Изборния кодекс тук в тази зала. Става въпрос да се проведе един истински, сериозен и отговорен дебат какъв да бъде прагът на преференциите, а не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпаднат преференциите. Така или иначе по време на разглеждането на този въпрос предишния път този дебат не се състоя. Нашият призив е наистина в Народното събрание да проведем много сериозен задълбочен истински дебат, включително в сравнение с другите държави-членки на ЕС и да преценим кой е най-справедливият праг за преференциите", обясни Карадайъ.
В изказване народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев попита какво общо имат преференциите с правата да избираш и да бъдеш избиран. Той увери, че за ДПС няма "тежка електорална полза", ако се разреши на българите извън ЕС да гласуват. "Въпросът е принципен. Не може да сме европейци, когато става въпрос за евросубсидии, когато става въпрос за НАТО и ЕС, за ценностите, а когато става въпрос за конституционните права на българските граждани, да не сме европейци", заяви още Цонев и призова ГЕРБ да участват в дебата и да подкрепят законопроекта на ДПС на първо четене. "Да направим общ законопроект на второ и тогава го отхвърлете", допълни Цонев. Той се спря на предложението на ДПС за агитацията на майчин език и обърна внимание, че самият президент е говори на английски след като гласува." - в. "Стандарт".

"СДС официално поиска от "Демократична България" техният кандидат да бъде поставен между първо и трето място в листата за кандидати за европейски депутати, като условие за бъдещи преговори. А ако това не се приеме, на СДС да се даде между първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент. Решението е взето на заседание на националният съвет на СДС. В съобщението на СДС до медиите обаче не пише за друго решение взето от ръководния орган на партията: "Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.". Членове на ЕНП са ДСБ, ДБГ и ГЕРБ. Според източници на "Дневник" СДС водят разговори за общо явяване под някаква форма с ГЕРБ, както и с ДБГ. По всяка вероятност искането за място от първите три няма да бъде прието, тъй като трите челни места трябва да бъдат разделение между трите партии в обединението на ДСБ, "Да, България" и "Зелените. Други условия, при които се дава мандат за преговори за коалиция на председателя на СДС също не са приемливи за "Демократична България" и по всяка вероятност ще обрекат преговорите на неуспех. Едното от тях е в наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е: КП "Демократична България - СДС". СДС искат избраните кандидати и техните партии от коалицията да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на Европейската народна партия (ЕНП) и ще останат в нея до приключването на мандата си. Решението за това, в кое политическо семейство ще бъде евентуалният бъдещ евродепутат още не е взето в рамките на "Демократична България". ДСБ, като и СДС, са членове на ЕНП. "Зелените" са членове на Европейските Зелени. ДСБ отхвърлиха призива на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол всички десни партии в България, включително и ГЕРБ, да се обединят на евроизборите. Позицията им е, че управляващите работят срещу декларираните ценности на ЕНП. ДСБ, както и ДБГ поискаха изключването от ЕНП на партията на премиера на Унгария Виктор Орбан - "Фидес". По време на преговорите между СДС и "Демократична България" от синята партия са отказали да се разграничат от ГЕРБ..." - в. "Дневник".

В. "24 часа" съобщава също, че срещу дъщерята на Димитър Желязков - Митьо Очите, е повдигнато обвинение
"Дъщерята на Димитър Желязков с обвинение от спецпрокуратурата. То е за участие в организирана престъпна група, за чийто лидер разследващите сочат именно Митьо Очите, предаде Би Ти Ви. Дъщерята на Митьо Очите твърди, че все още не знае какви са доказателствата и обвинението срещу нея. Станислава успяла да се види с баща си след екстрадирането му от Турция. Тогава говорили и за делото срещу него. "Намериха човек, който е лъжесвидетел, директно лъже. А този същият септември месец е задържан за шеф на организирана престъпна група, намерили са растения в него, в групата му, пари, наркотици. Той казва, че е денонощно с баща ми. Притеснявам се, че той не е добре здравословно. Че не го пускат дори и на лекар. Нали говорим за една хуманност - да отидат, да го прегледат", сподели Станислава, дъщеря на Димитър Желязков. След стрелбата срещу Очите в Слънчев бряг през 2016 г. Станислава и мъжът до нея - Велислав, бяха разпитани от полицията. Тя твърди, че не познава подсъдимите. "Виждали сме ги в комплекса, но категорично нямаме нищо общо. Предполагам, че те му направиха засада, докато той отива да вечеря. Това са моите предположения. Той не помни много. Помни, че отишъл на вечеря, оттам много неща му се губят. Аз имах таксиметрова компания, в момента не се занимавам, защото имам бебе на 6 месеца и преди да родя, продадох фирмата си. Сега съм по майчинство и си гледам бебето", заяви още Станислава."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини