Британци ще правят автомобил с максимална скорост 1 000 мили в час

Британски проект за производство на автомобил с реактивен двигател с максимална скорост 1000 мили в час (над 1 600 км/ч) получи зелена светлина в последния момент.

Проектът Bloodhound бе спасен от йоркширския бизнесмен Йън Уархърст, който се ангажира да осигури финансова подкрепа.

Bloodhound ще е нещо като кръстоска между космическа ракета и състезателен автомобил.

Автомобилът трябва да подобри настоящия рекорд от 762.035 мили в час.

Ако успее, екипът ще се опита да премине и бариерата от 1 000 мили в час – предизвикателство сравнимо с първото изкачване на връх Еверест или полета до луната.

Уархърст, който доскоро управлявал компания за турбокомпресори и автомобилни части бил натъжен от новината, че предишните поддръжници на проекта обявили фалит.

Затова купил автомобила, като възнамерявал да го постави в музей, след това, обаче, решил да продължи проекта.

Плановете са колата да подобри световния рекорд за скорост, като тестовете ще се проведат на пустинно трасе в Южна Африка.

“Истината е, че навлизаме в неизвестността. Никой никога не е постигал подобна скорост преди. Ще работим стъпка по стъпка – първо високоскоростните тестове, а след това анализ на данните, за да решим какво да правим после”, казва Уархърст.

Следващия етап от проекта Bloodhound LSR ще бъде финансиран чрез спонсорства и партньорства. Уархърст е убеден, че проектът е жизнеспособен.

Идеята му е и да вдъхнови ново поколение инженери, дизайнери и учени.

Сред членовете на екипа е и бившият военен пилот и настоящ рекордьор за най-висока скорост Анди Грийн. Той обяснява, че за него всичко опира до тестване на физичните закони и приключението.

За да си дадем сметка за скоростта трябва да си представим футболно игрище – ако някой зрител мигне, няма да успее да видим прелитащата пред него кола.

Източник: theguardian.com
 

 

Коментари в сайта

Последни новини