16 °C

Представят „Техническа проверка“ в библиотеката в рамките на Дни на книгата

Изображение 1 от 2

  Сборникът с разкази „Техническа проверка“ на дебютиращия автор Ангел Иванов ще бъде представена днес в Асеновград. Заглавието излезе в края на 2018-а и вече имаше няколко срещи с читателите в столицата, в Стара Загора, Габрово, Ловеч, Велико Търново, Пловдив и други градове в страната. Ред да се запознае с близо 50-е истории в сборника дойде и на асеновградската четяща общественост. Представянето е с начален час 17:30 в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“. Освен самия автор в срещата ще участват също директорът на библиотеката Милена Марковска, както и местните културни деятели Ангел Маринов и Васил Караджов. Всеки от тях ще прочете няколко разказа, а присъстващите ще имат възможността да се включи с коментари и въпроси.

  Ангел Иванов споделя, че в книгата му са събрани истории за пътя към Пътя или за крачещия между физическото и духовното човек. За сборника Деян Енев, един от най-четените и популярни съвременни писатели и майстор на късия разказ, казва следното: „В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва. Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.”

  В един от текстовете – пътепис за поклонение на Кръстова гора, Ангел Иванов пише за транзитното си преминаване през Асеновград. “Път към Кръста“: „Взимам такси от центъра (защо!? – поривите ми явно са ирационални), което ми взима десет лв. до изхода за Асеновград. Казвам на възрастния шофьор, че не е справедливо и че така правят в София, но не показвам журналистическата си карта. След кратък престой на подходящото оширение, колкото да ми мине, ме качва здрав мъжага, който преди години е бил на мисия в Кербала. Нямам време да го разпитвам, защото след минути ме сваля на околовръстното преди Асеновград. Влизам пеша в града. Вече ми е леко. По пътя съм. Ходя по прашната периферия на шосето и стопирам. Харесвам това място. Правил съм кинофестивал тук. Харесва ми, че в Станимака местните ходят бавно, че Родопите са видими и предстоящи.“

  През лятото на 2015 г. Ангел действително участва в организацията на тогавашното издание на кинофестивала “В Обектива“ заедно с колегите си от платформата за късо кино “Кинематограф.бг“. Именно от тогава датира и приятелството му с основния двигател на фестивала – кинокритикът и деец Ангел Маринов, който сега заедно с друг общ приятел - Васил Караджов, ще участват в представянето на “Техническа проверка”.

  Представяме ви свръхкъсия разказ, дал името на цялата книга:

  ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА

  Трескаво влезе в кабината и затвори нервно, но тихо металната врата зад гърба си. Остави откраднатия ключ на масата, до пулта. Обърна прашния стол и седна в него. Беше прекарал тук 12 години, преди да го съкратят. Стаята му беше позната като гърдите на любима жена. Издърпа стойката на окачения прибран микрофон към себе си. По навик разпъна пръстите на дясната ръка между него и устата, за да спази препоръчителното разстояние. После натисна плъзгача, придвижи го нагоре, червената лампичка светна, микрофонът беше отворен и той заговори. Гласът му стигна до всички квартали и уши на града:

  Внимание!
  Внимание!
  Внимание!

  Това не е техническа проверка!
  Това не е техническа проверка!
  Това не е техническа проверка!

  Това е сигнал за истинско бедствие!
  Това е сигнал за истинско бедствие!
  Това е сигнал за истинско бедствие!

  Чуйте, хора …

  Преглътна. Устата му беше пресъхнала. Очите му бяха налудни. Гласът режеше въздуха и се забиваше до отломки в панелките и сърцата …

  Щом любов нямам, нищо не съм!
  Щом любов нямам, нищо не съм!
  ЩОМ ЛЮБОВ НЯМАМ, НИЩО НЕ СЪМ!

  Микрофонът запращя. Прелетя голяма птица или самолет и покри улицата със сянката си.

  * * *

  Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Национална Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-праотец уста Продан Колев. Завършва “Журналистика“ в СУ “Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио “Реакция“. Няколко години е телевизионен сценарист в различни предавания, сред които “Ку-Ку Презареждане“, “Господари на Ефира“ и др. Негови публицистични и художествени текстове са публикувани в немалко печатни и онлайн медии, сред които списание “Джамборе“, сп. “Мениджър“, Webcafe, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. Работил е още като наемник-надничар в завод за метали, рецепционист в хижа, гардеробиер в НДК, пазач в склад за топло и хидроизолации в жк “Люлин”и копирайтър на свободна практика. Опитва се да бъде православен християнин, но невинаги му се получава. Споделя, че би искал да се завърне там, където никога не е бил, но обикновено се чувства като състезател по спортно ориентиране, който се е загубил в хотела след закуска, преди старта на надпреварата. Сборникът с разкази “ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА“ е неговата дебютна книга, която съдържа текстове, писани през последните 12 години.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
  27 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
  27 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
  27 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
  27 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
  27 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
  27 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  27 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
  27 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
  27 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
  27 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
  27 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
  27 май 2020

  Случаен виц

  Последни новини