Колко всъщност е населението на България?

При преброяването на населението и жилищния фонд след 2 години ще имаме възможност да направим това по електронен път, без да допускаме преброители в дома си, чрез попълването на електронна преброителна карта в интернет. Данните ще бъдат строго защитени, гарантира председателят на НСИ Сергей Цветарски пред Комисията по икономическа политика в парламента, която даде началото на подготовката за преброяването през 2021-а, гласувайки съответния законопроект на първо четене. Според Цветарски се очаква около 60% от населението да се самопреброи. Преброяването ще се осъществи в периода 22 януари - 15 февруари 2021 г. и ще струва на държавния бюджет повече от 38 млн. лева.

Населението вече пада под 7 млн., стана ясно от думите на ръководството на НСИ, които представиха вчера демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души (3 395 701 мъже и 3 604 338 жени). В сравнение с 2017 г. населението е намаляло с 49 995 души.

През 2018 г. в страната са регистрирани 62 197 живородени деца и в сравнение с предходната година броят им намалява с 1 758. Същевременно броят на починалите българи е 108 526 души - 1 265 по-малко спрямо предходната 2017-а.

Според изнесената последна информация има голяма разлика между данните за населението у нас на НСИ и на ГРАО. Представеният анализ сочи разлика между 0,5 млн. и 1 млн. повече избиратели (ГРАО показва, че сме над 8 300 000). Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 млн. гласа и тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос, твърдят анализатори. За пример беше дадена малка извадка, която дава известна представа какво може да се е случило.

В село Бусинци, Трънско, живеят 55 души, според ГРАО. Кметският наместник Валери Захариев обаче казва, че реално живеещите там са точно 15. Според него няма "мъртви души", а останалите 40 до 55 от списъците са реални хора, но са зад граница, въпреки че продължават да се водят в селото.

Най-фрапиращ случай е Кърджали. Там има повече хора с постоянен адрес, отколкото е населението, което реално живее в областта. Регистрираните са над 340 000 души, а с настоящ адрес са 169 000. Което значи, че повечето хора от тези, които са в избирателните списъци, не живеят там. Ясно е какво голямо изкривяване на изборните резултатите има там, изтъкват експертите, цитирани от banker.bg.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини