13 °C

Колко всъщност е населението на България?

При преброяването на населението и жилищния фонд след 2 години ще имаме възможност да направим това по електронен път, без да допускаме преброители в дома си, чрез попълването на електронна преброителна карта в интернет. Данните ще бъдат строго защитени, гарантира председателят на НСИ Сергей Цветарски пред Комисията по икономическа политика в парламента, която даде началото на подготовката за преброяването през 2021-а, гласувайки съответния законопроект на първо четене. Според Цветарски се очаква около 60% от населението да се самопреброи. Преброяването ще се осъществи в периода 22 януари - 15 февруари 2021 г. и ще струва на държавния бюджет повече от 38 млн. лева.

Населението вече пада под 7 млн., стана ясно от думите на ръководството на НСИ, които представиха вчера демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души (3 395 701 мъже и 3 604 338 жени). В сравнение с 2017 г. населението е намаляло с 49 995 души.

През 2018 г. в страната са регистрирани 62 197 живородени деца и в сравнение с предходната година броят им намалява с 1 758. Същевременно броят на починалите българи е 108 526 души - 1 265 по-малко спрямо предходната 2017-а.

Според изнесената последна информация има голяма разлика между данните за населението у нас на НСИ и на ГРАО. Представеният анализ сочи разлика между 0,5 млн. и 1 млн. повече избиратели (ГРАО показва, че сме над 8 300 000). Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 млн. гласа и тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос, твърдят анализатори. За пример беше дадена малка извадка, която дава известна представа какво може да се е случило.

В село Бусинци, Трънско, живеят 55 души, според ГРАО. Кметският наместник Валери Захариев обаче казва, че реално живеещите там са точно 15. Според него няма "мъртви души", а останалите 40 до 55 от списъците са реални хора, но са зад граница, въпреки че продължават да се водят в селото.

Най-фрапиращ случай е Кърджали. Там има повече хора с постоянен адрес, отколкото е населението, което реално живее в областта. Регистрираните са над 340 000 души, а с настоящ адрес са 169 000. Което значи, че повечето хора от тези, които са в избирателните списъци, не живеят там. Ясно е какво голямо изкривяване на изборните резултатите има там, изтъкват експертите, цитирани от banker.bg.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини