25 °C

Колко всъщност е населението на България?

При преброяването на населението и жилищния фонд след 2 години ще имаме възможност да направим това по електронен път, без да допускаме преброители в дома си, чрез попълването на електронна преброителна карта в интернет. Данните ще бъдат строго защитени, гарантира председателят на НСИ Сергей Цветарски пред Комисията по икономическа политика в парламента, която даде началото на подготовката за преброяването през 2021-а, гласувайки съответния законопроект на първо четене. Според Цветарски се очаква около 60% от населението да се самопреброи. Преброяването ще се осъществи в периода 22 януари - 15 февруари 2021 г. и ще струва на държавния бюджет повече от 38 млн. лева.

Населението вече пада под 7 млн., стана ясно от думите на ръководството на НСИ, които представиха вчера демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души (3 395 701 мъже и 3 604 338 жени). В сравнение с 2017 г. населението е намаляло с 49 995 души.

През 2018 г. в страната са регистрирани 62 197 живородени деца и в сравнение с предходната година броят им намалява с 1 758. Същевременно броят на починалите българи е 108 526 души - 1 265 по-малко спрямо предходната 2017-а.

Според изнесената последна информация има голяма разлика между данните за населението у нас на НСИ и на ГРАО. Представеният анализ сочи разлика между 0,5 млн. и 1 млн. повече избиратели (ГРАО показва, че сме над 8 300 000). Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 млн. гласа и тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос, твърдят анализатори. За пример беше дадена малка извадка, която дава известна представа какво може да се е случило.

В село Бусинци, Трънско, живеят 55 души, според ГРАО. Кметският наместник Валери Захариев обаче казва, че реално живеещите там са точно 15. Според него няма "мъртви души", а останалите 40 до 55 от списъците са реални хора, но са зад граница, въпреки че продължават да се водят в селото.

Най-фрапиращ случай е Кърджали. Там има повече хора с постоянен адрес, отколкото е населението, което реално живее в областта. Регистрираните са над 340 000 души, а с настоящ адрес са 169 000. Което значи, че повечето хора от тези, които са в избирателните списъци, не живеят там. Ясно е какво голямо изкривяване на изборните резултатите има там, изтъкват експертите, цитирани от banker.bg.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини