Обявиха номинираните за почетни граждани на Асеновград, предложения продължават да се приемат

Осем са предложенията, постъпили до момента, за удостояване със званието "Почетен гражданин на Асеновград" тази година. Докладните вече са изпратени до медиите, но предложения се приемат до самия ден на гласуване от местния парламент. В края на материала можете да гласувате в анкетата ни по темата.

Ето и кои са номинираните до момента (по азбучен ред) и кой издига кандидатурите им:

Васка Владимирова - общественик, музикант, преподавател по пиано. Заслуга на дядо й отец Владимир е премахването на богослужението на гръцки език в асеновградските храмове. Баща й д-р Димитър Владимиров е инициатор и организатор на първите ученически лагери. Вуйчо й Кирил Щерев е първият представител на България в ООН. Професионалният живот на Веска Владимирова е посветен на пианото и нейните ученици - всички, подготвени от нея, са приети в Музикалното училище и са с успешна реализация. Сред тях са доктори и професори по пиано, като изключително успешния преподавател в САЩ проф. Даниела Минева, също родом от Асеновград. Предложението е от читалище "Родолюбие" и е подписано от секретаря Дафинка Комитова

Виктория Стефанова - добре позната на всички асеновградчани с изключително въздействащото си поетично слово, за което е носителка на много награди. Известна като жената-поезия, която със заучените от нея 110 стихотворения, десетки фейлетони, прозаични творби и със завладяващите си рецитали е спечелила сърцата на местните. Впечатляващите й творчески изяви започват в детските й години - още преди построяването на читалище "Родолюбие" (1954) спечелва с публичните си изяви сърцата на културната общественост. Няма културно събитие в Асеновград, в което Виктория Стефанова да не участва. Вече над 80 години тя е със свежа мисъл, силен дух и аристократизъм. Всичко, което самодейната актриса прави, не е финансово обвързано, а е на апостолски начала - безплатно и от душа, подчертават вносителите на предложението. Те са - архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев, авторът на предаване за изкуство и култура в местната Тв Сат Ком и носителка на приза "Петко Москов" Ирина Иванова, почетният гражданин на Асеновград Стойчо Каранлъков, свещеник Щерьо Аргиров - художник-зограф, Николай Димчев - почитател на рецитаторката и Атанас Сурлев - културен деец и бивш секретар на ч-ще "Родолюбие".

Георги Коройчев - за принос към образованието, културата и работата с талантливи деца, прославящи Асеновград по целия свят, Георги Коройчев е номиниран от 11 души. Това са Вакрил Запрянов, д-р Васил Велев, Екатерина Арабаджиева, Светослав Ников, Венета Хаджиева, Снежана Николова, Сийка Караджова, Екатерина Цанкова, Ангел Делипапазов, Ангел Янков и Дарина Петрова. В предложението им се посочва, че над 20 години Георги Коройчев е базов учител по програмите на МОН и ПГО, че има публикувани научни статии по проблемите на детското изобразително изкуство, както и че е носител на званието "Главен учител", на орден "Св. Св. Кирил и Методий" - III степен, на орден "Капитан Петко Войвода", на почетни плакети и грамоти на Министерството на образованието и Министерството на културата. Организатор и ръководител е на Национален пленер "Амбелино", който единствен в света като форма на провеждане (пленерът е отразен и публикуван в Сборник от международна конференция на ЮНЕСКО). Ръководител е на детско ателие "Пъстроцвет", което е с 45-годишна история и е с над 1500 награди и сертификати от цял свят. Коройчев е председател на Общинския съвет в мандат 1991 - 1995. 80-годишния си юбилей тази година ще чества със самостоятелна изложба-живопис, изложба на малките художници от "Пъстроцвет" и изложба на децата от Изостудия "Улей" - Москва. Деца от Асеновград пък ще гостуват в руската столица с изложба "Мила Родино, ти си земен рай".

Дамян Велчев - тенор от Пловдивската опера, където дебютира през 1956 г. Международно признание получава през 1962 г., когато става лауреат на Световния младежки фестивал в Хелзинки и продължава с изключителните си изяви на сцените в Сараево, ГФР, Швейцария и др. От 1975 г. до смъртта си е постоянен солист в Пловдивската опера и гастролира Полша, Дания, Испания, Австрия, Белгия, Италия, Малта и Корея. Освен с професионалните си изяви е бил многостранно отдаден на благотворителна дейност - организирал е ежегодни благотворителни концерти, доставял е контейнери с материални помощи от свои приятели в Швейцария за децата от Дом "Таню Войвода", като поема транспортните разходи и лично ги раздава, подпомагал е млади таланти в тяхното професионално израстване. Номинацията е от Мариана Велчева, Стефан Попов, Нина Михайлова - Попова, Калина Маринова, Ангел Маринов, Константин Костов, Росица Стоилкова, Иван Стоилков, Таня Стоилкова, Иван Желязков, Албена Костова, Милена Костова, Мина Христемова и Благовест Попов.

Д-р Никола Тодоров - номиниран е от Ротари клуб - Асеновград, предложението е подписано от президента на клуба Саввас Халлумис. Мотивите за издигане на кандидатурата му са изключителният принос и заслуги за развитието на здравеопазването в община Асеновград, изключителни постижения в областта на научния и социален живот на града и нацията, пословичната му дарителска и социална дейност и усилията му за запазване, развитие и обогатяване на културното наследство. Посочени са факти от професионалния му живот, сред които, че първи в страната провежда профилактични прегледи с ехограф, че е първият в Асеновград специалист по нефрология, че създава две отделения в МБАЛ - Асеновград (Второ вътрешно и това по хемодиализа) и др. От 1977 г. до момента работи и лекува в асеновградската болница. Д-р Тодоров е и писател, поет и краевед. Има редица публикации в специализирания и обществения печат, както и поетични сборници. Председател е на културно-просветна организация "Асеновград - 21 век", един от учредителите и два пъти президент на Ротари клуб - Асеновград.

Николина Йочева - под нейното ръководство, заедно с Христо Христозов, двете културни формации към Пенсионерския съюз в Асеновград постигат големи резултати. Ежегодно хор "Станимака" и родопска група "Родопа пее" изнасят концерти в града и селата в общината. Прославят Асеновград на редица фестивали, откъдето се завръщат с медали и грамоти за изявите си. С нейно съдействие пенсионерите се сдобиват с втори клуб в града, откриват се и се обзавеждат и клубове в близките населени места. Предложението е от членовете на Пенсионерски клуб - Асеновград Венета Атанасова (зам.-председател), Мария Петрова (член на ръководството) и Христо Христозов (ръководител на хор "Станимака").

Петя Буюклиева - една от най-ярките певици на съвременната българска музика. В постъпилото предложение е посочено, че "от години кара своите съграждани да изпитват гордост от изявите й на наша и международна сцена, незабравяйки нито веднъж в интервюта и медии да изтъкне факта, че е асеновградчанка. Многобройни са благотворителните й концерти и изяви, свързани с културния календар на общината ни. Със свои средства Петя Буюклиева прави сингъл, включващ две песни, възпяващи родния Асеновград. Първата е "Мой Асеновград" и е по музика на доайена на българския шлагер Тончо Русев, текста написа прекрасния поет Михаил Белчев, а аранжимента е на Формация студио "Балкантон - Ф.С.Б.". А другата песен е "Асеновградски еликсир", по музика на Васил Делиев и текст на Костадин Буюклиев, напомня къде е мястото в България, където се прави най-хубавия мавруд". В предложението е посочено още, че вече има готов по създаването на музикален фестивал в Асеновград, с който Петя Буюклиева иска да обогати културния лист на града. Номинацията е от Димитър Ангелов - Цампи, Румен Ангелов, Иван Желязков, Стоян Радичев, Дафинка Комитова, директори на училища и Съюза на предприемачите.

Росен Чаталбашев - бизнесменът е роден в Гоце Делчев, но основният му бизнес е съсредоточен в Асеновград. Собственик е на приватизираното предприятие "Винзавод Асеновград", което продължава да развива и модернизира. Росен Чаталбашев осигурява работа и поминък на много наши съграждани, подчертават предложилите го за почетното звание. Посочва се и че той е главният инициатор за побратимяването на Община Асеновград с руската община Старий Оскол. Заради приносите му в обществения, социалния и стопанския живот на града ни той е номиниран от Иван Чохаджиев, Нуретин Тасим, Георги Иванов, Денис Мустафа, Айнур Нешадов и Васил Бураджиев.

Званието „Почетен гражданин на Асеновград” е най-високото отличие на Общината. С него се удостояват физически лица – български и чуждестранни граждани – с изключителни заслуги и принос към града и неговите граждани/и/или република България/, в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортен живот на града и общината. Със званието могат да се удостояват и носители на високи държавни и международни отличия, както и дарители, чийто жестове са с непреходна стойност за града и общината.

Номинации се приемат до деня на сесията, която този месец ще бъде на 24 април. Общинският съвет няма право да обсъжда предложените имена, а вотът е таен. Почетен гражданин става всеки, който събере 17 гласа (мнозинство повече от половината от всички общински съветници, които в Асеновград са 33).

Новият почетен гражданин ще бъде удостоен със званието в Деня на Асеновград, който тази година ще се чества на 12 май.

Източник: asenovgrad.net

Кой от предложените трябва да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Асеновград"?

Кой от предложените трябва да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Асеновград"?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини