Асеновградчани: Това не е нашият почетен гражданин!

Избирането на Росен Чаталбашев за почетен граждани на Асеновград предизвика бурни реакции в мрежата, поне в местната й станимашка вариация. Може би има някой, който да одобрява случилото се, но поне ние не попаднахме на такъв. Росен Чаталбашев е директор на Винпрома в Асеновград, но малко се знае за него. Въпреки всичко той бе приет от съветниците за „почетен гражданин“.

„Уважаеми г-н Георгиев, Обръщаме се към Вас в качеството Ви на председател на Общински съвет-Асеновград . Настояването ни като граждани на Асеновград е да се възползвате от правомощията си на тази длъжност и да свикате извънредно заседание на ОбС-Асеновград. Настояването на голяма част от обществеността на Асеновград е да бъдат подложени на ново гласуване окончателно заявените номинации за носител на званието „Почетен гражданин на Асеновград“, разбира се, като изключите вече одобрената номинация.

Извън всякакъв коментар е създалата се безпрецедентна ситуация на недопустимо и крайно разминаване на нагласи, открито заявени обществени подкрепи и публични аргументи за това кои са най-одобряваните от асеновградчани номинации, от една страна, и крайния резултат от вота на общинските съветници, от друга.

С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.

Ваше и на колегите ви общински съветници е да намерите най-разумния начин да поправите стореното.
Прилагаме част от гражданската подписка в подкрепа на искането и очакваме адекватна реакция.“

Това е текстът на писмото, което съвсем скоро ще бъде „входирано“ в ОбС. Какво ще следва оттам нататък? Отговорите са много. Ние само знаем, че каквото са дали на Асеновград оперният певец Дамян Велчев и д-р Никола Тодоров е неизмеримо с думи. И не, не лобираме. Просто сме честни. Нека Общинският съвет седне отново, този орган не е толкова зает с други дейности, и реши – има ли достоен за званието „Почетен гражданин“! Сега през 2019! А за напред – наредбата... Търсете наредбата, там е разковничето. Тази наредба трябва да бъде актуализирана. От 2010-а е...

Постъпките за извънредна сесия са направени. В ръцете на председателя Драгомир Георгиев е да я свика. За асеновградчани е въпрос на ЧЕСТ да изберат... когото изберат.

Общинските съветници обаче определиха за почетен само един - Росен Чаталбашев, бизнесмен, собственик на винзавод в Асеновград. Решението им е достъпно на сайта на Община Асеновград.

С обяснението, че вотът е таен, председателят на комисията по провеждане на избора за почетен гражданин Енко Найденов не съобщи с колко гласа е бил избран Чаталбашев. Ден по-късно документът е публичен и ясно се вижда, че гласовете за него са били 21. Всички останали кандидати очевидно не са успели да съберат повече от задължителния минимум от 17 гласа. Но подробностите около това по всяка вероятност ще си останат тайна.

Изборът на съветниците създаде напрежение сред обществеността, която в последните няколко години е особено чувствителна по отношение избора на “почетен гражданин”. Според асеновградчани човекът, който заслужава това признание, наистина трябва да е с много заслуги и принос за града. Затова те настояват за повторен вот на извънредна сесия, защото “С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.”.

Дали искането им ще бъде удовлетворено, предстои да разберем. А то трябва да бъде.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ан
  Анонимен
  0 -1
  03:00, 26 апр 2019
  Пише се ”буЛката”, а не ”буката”

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
12 дек 2019
Последни новини