Асеновградчани: Това не е нашият почетен гражданин!

Избирането на Росен Чаталбашев за почетен граждани на Асеновград предизвика бурни реакции в мрежата, поне в местната й станимашка вариация. Може би има някой, който да одобрява случилото се, но поне ние не попаднахме на такъв. Росен Чаталбашев е директор на Винпрома в Асеновград, но малко се знае за него. Въпреки всичко той бе приет от съветниците за „почетен гражданин“.

„Уважаеми г-н Георгиев, Обръщаме се към Вас в качеството Ви на председател на Общински съвет-Асеновград . Настояването ни като граждани на Асеновград е да се възползвате от правомощията си на тази длъжност и да свикате извънредно заседание на ОбС-Асеновград. Настояването на голяма част от обществеността на Асеновград е да бъдат подложени на ново гласуване окончателно заявените номинации за носител на званието „Почетен гражданин на Асеновград“, разбира се, като изключите вече одобрената номинация.

Извън всякакъв коментар е създалата се безпрецедентна ситуация на недопустимо и крайно разминаване на нагласи, открито заявени обществени подкрепи и публични аргументи за това кои са най-одобряваните от асеновградчани номинации, от една страна, и крайния резултат от вота на общинските съветници, от друга.

С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.

Ваше и на колегите ви общински съветници е да намерите най-разумния начин да поправите стореното.
Прилагаме част от гражданската подписка в подкрепа на искането и очакваме адекватна реакция.“

Това е текстът на писмото, което съвсем скоро ще бъде „входирано“ в ОбС. Какво ще следва оттам нататък? Отговорите са много. Ние само знаем, че каквото са дали на Асеновград оперният певец Дамян Велчев и д-р Никола Тодоров е неизмеримо с думи. И не, не лобираме. Просто сме честни. Нека Общинският съвет седне отново, този орган не е толкова зает с други дейности, и реши – има ли достоен за званието „Почетен гражданин“! Сега през 2019! А за напред – наредбата... Търсете наредбата, там е разковничето. Тази наредба трябва да бъде актуализирана. От 2010-а е...

Постъпките за извънредна сесия са направени. В ръцете на председателя Драгомир Георгиев е да я свика. За асеновградчани е въпрос на ЧЕСТ да изберат... когото изберат.

Общинските съветници обаче определиха за почетен само един - Росен Чаталбашев, бизнесмен, собственик на винзавод в Асеновград. Решението им е достъпно на сайта на Община Асеновград.

С обяснението, че вотът е таен, председателят на комисията по провеждане на избора за почетен гражданин Енко Найденов не съобщи с колко гласа е бил избран Чаталбашев. Ден по-късно документът е публичен и ясно се вижда, че гласовете за него са били 21. Всички останали кандидати очевидно не са успели да съберат повече от задължителния минимум от 17 гласа. Но подробностите около това по всяка вероятност ще си останат тайна.

Изборът на съветниците създаде напрежение сред обществеността, която в последните няколко години е особено чувствителна по отношение избора на “почетен гражданин”. Според асеновградчани човекът, който заслужава това признание, наистина трябва да е с много заслуги и принос за града. Затова те настояват за повторен вот на извънредна сесия, защото “С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си.”.

Дали искането им ще бъде удовлетворено, предстои да разберем. А то трябва да бъде.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ан
  Анонимен
  0 -1
  03:00, 26 апр 2019
  Пише се ”буЛката”, а не ”буката”

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини