8 °C

230 хиляди българи са именици на Гергьовден

 В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите и обичани празници през годината. На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, почитан у нас още от покръстването на българите преди 11 века. Датата се чества и като Ден на храбростта и на Българската армия. Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ на княз Александър I Батенберг.

Свети Георги (от гръцки „земеделец“) е покровител на земеделците, овчарите и стадата. С Гергьовден се поставя началото на новата стопанска година, което определя изключително богатата му обредност, свързана с плодородието, земеделието, скотовъдството и връзката на човека с природата.

Общо българите празнуващи на днешния ден, по данни на НСИ, са 230 213 души - 171 009 мъже и 59 204 жени. Това са всички с имената Георги, което и най-разпространеното име за мъж у нас (161 хил.), Ганчо, Генчо, Гошо, Жоро, Гочо, Генко, Гергин, Геро, Гергана, Гергина, Ганка, Гена, Генка, Глория и др. И през 2018 г. Георги остана най-предпочитаното име за новородените момчета - кръстените на светеца бяха 976 момченца. 

В Асеновградско представителите на силния пол, носещи името Георги, са около 2000, а жените с името Гергана са малко над 400.  

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини