Борисов и Радев поздравиха мюсюлманите за Рамазан Байрам

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам.

Министър-председателят Бойко Борисов честити празника в социалната мрежа. В личния си профил Борисов написа: "Честит Рамазан байрам на всички мои приятели мюсюлмани! Бъдете живи и здрави!".

"Мъдростта на празника учи на искрено милосърдие, осъзнато покаяние, споделяне на изпитанията и разкрива способността за съпричастност и единство в дните на радост, когато вярващите почитат дълговечни, съкровени за тях традиции", се казва и в поздравлението на държавния глава Румен Радев до представителите на мюсюлманското изповедание в България по повод Рамазан Байрам.

Президентът подчертава, че в основата на устойчивата българска култура на толерантност заляга съхранението на разбирателството и взаимното уважение между изповядващите различни религии.

"Вярвам, че отбелязването на Рамазан Байрам ще разкрие за пореден път обединяващата духовна сила на цялото ни общество", се казва още в поздравлението на Румен Радев.

Рамазан Байрам е един от двата най-големи празника в исляма през годината. Той слага край на едномесечния пост, по време на който вярващите не се хранят и не пият вода през деня.

Денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи. Празникът е известен и като Шекер Байрам (захарен Байрам), защото на този празник хората се черпят със сладкиши - баклава и локум.

Рамазан Байрам се празнува три дни, а първият от тях е с най-близките. По-младите засвидетелстват почит и уважение към по-възрастните и си искат прошка. 

Рамазан е месец на опрощението, покаянието, сплотеността, взаимопомощта, толерантността, берекета, братството, приятелството. Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

В следващите три дни мюсюлманите ще празнуват, като се събират със семействата си и си искат прошка. Това е един от двата големи празника в изсляма през годината.

По повод празника от днес до полунощ на 6 юни движението по магистралите и мостовете над Босфора ще бъде безплатно. Пътуването в градския транспорт през дни също ще бъде безплатно.

Следващият голям празник в исляма - Курбан Байрам, е през август.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фг
    ФГТ
    2 -2
    12:45, 4 юни 2019
    Б. честити ли първо на шефа си Доган? Днес на гости ще му ходи ли, поканен ли е на байрамско..уиски?
Последни новини