„Рожен е България“: За първи път – песен за героя от „Родопската Шипка“

Песен, посветена на героя от „Родопската Шипка“ полк. Владимир Серафимов, ще бъде представена за първи път на Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство, съобщават организаторите.

Премиерното изпълнение на „Серафимовата песен“ от Светла Дукатева и Димитър Арнаудов ще е в началото на гала-концерта „Рожен е България“ от 20:00 ч. на 19 юли, петък.

Наричат полк. Владимир Серафимов Спасителят на Родопите и той наистина е такъв. Командир е на 21-ви средногорски полк, който по време на Първата балканска война, освобождават редица родопски села, но когато срещу тях се изправя многократно превъзхождащия ги по численост отряд на Явер Паша, Главното българско командване издава заповед за отстъпление. „АЗ НЕ ЩЕ ОТСТЪПЯ СЕЛАТА ,В КОИТО ВЧЕРА БЯХ ПОСРЕЩНАТ КАТО ОСВОБОДИТЕЛ…“ казва полк. Серафимов в навечерието на 21 октомври 1921 г., когато печели битката с турците при Аламидере, спомогнала за пълното освобождаване на Родопите от османско владичество.

Първата песен за Спасителят на Родопите е по музика на Виктор Йорданов-Кардамаи текст на Ивайло Шопски и е осъществена от Пътуващо читалище ,,Бащино огнище“и Сдружение ,,Родопски хайдути“.

В гала-концерта ще прозвучат и някои от вечни стихове на Христо Ботев - точно на място и в уникален синхрон с патриотичните песни, танци, музика, костюми, визуални картини в спектакъла “Възрожденски разкази” на Ансамбъл „Чинари“. Вихрени български хора, патриотични маршове и възрожденски песни ще бъдат съчетани с едни от най-съкровените и любими произведения на поета-революционер “Майце си”, „Моята молитва”, “Елегия”, „Хайдути“, „До моето първо либе“.

Концертът ще продължи с фолклорен рецитал с участието на Ваня Вълкова, Нелина и Жечка Сланинкова, които ще изпълнят най-популярните и любими народни песни от Тракия, Добруджа, Странджа и Македония.

Гала-концертът „Рожен е България“ ще започне в 20:00 ч., а финалът ще е точно в полунощ с грандиозна заря над Роженските поляни.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини