Фалшиви имейли искат пароли за електронно банкиране

Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да точат банковите ни сметки.

Мошениците се възползват от притесненията на хората около хакването на личните им данни в НАП. 

Във фалшиви имейли те обясняват, че заради хакерската атака в Приходната агенция, е необходимо отново да въведем паролите си за електронно банкиране, за да подобрим сигурността си, става ясно и от медийни публикации.

"Винаги се използва значимо събитие, новина за хакната банка, голяма компания, в случая НАП, за да може да се предизвика изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите. В случай, че въведете паролата си във формата, която са ви предоставили, по всяка вероятност ще получат достъп до електронното ви банкиране", обясни Спас Иванов, експерт по киберсигурност пред NOVA.

Той съветва вложителите, които имат електронно банкиране да ползват двуфакторна нотификация – всеки път, когато превеждаме пари, да получаваме потвърдителен есемес, който да изисква от нас да въведем обратно код за сигурност.

"Банката ви праща съобщение, което ви казва: "За да потвърдите този превод, моля въведете този код обратно в банкирането". Това се изпраща само до един телефон", обясни Спас Иванов.

По думите му изключително малко банки не предоставят тази услуга.

Иванов обясни още, че банките изпращат имейли само с информативен характер и не призовават за действие.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини