Световен отровител 19 със серен двуокис е България. Преглед на печата

24 часа

Ремонти по "Хемус" и догодина

Ремонтите по "Хемус" ще продължат и догодина, въпреки че част от тях ще приключат в края на 2019-а. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" на запитване на "24 часа".

До началото на зимния сезон се планира да приключат ремонтите по пътната плоча, асфалтовата настилка, маркировката на всички мостове на "Хемус" в областите София и Ловеч.

Работите по стълбове, колони, устои и т.н. ще продължат, ако метеорологичните условия са подходящи. Превантивните дейности на 7 км от платното за София на "Хемус" на територията на област Варна - между км 393 и км 400, ще завършат до края на следващия месец, добавиха от АПИ.

Ще продължи обаче и през следващата година работата в тръбата за София на тунел "Витиня". През 2020 г. ще започнат и нови ремонти - на платната за София на виадуктите "Потоп" и "Коренишки дол", както и на платната за Варна на други два - при 33-и и 34-а км.

Труд

Световен отровител 19 със серен двуокис е България

България е на 19-то място в световния топ 20 на най-големите замърсители със серен двуокис, показва годишният доклад на неправителствената организация "Грийнпийс".

Според анализа през 2018-а страната ни е изхвърлила 350 000 тона серен диоксид (SO2) в атмосферата на планетата. Така тя е единствената държава-членка на Европейския съюз, която се нарежда сред първите 20 в класацията.

Пред "Труд" Меглена Антонова от "Грийнпийс-България" обясни, че в доклада за първи път са включени снимки от няколко спътника на американската космическа агенция НАСА. Сателитите са заснели "най-горещите точки" в света, където се изхвърля SO2.

У нас това са местата, където работят топлоелектрическите централи, които горят въглища за производство на енергия.

Монитор

Дерат по 6 бона за лечение на алкохолизъм

Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за лечение на алкохолизъм и наркотични зависимости. Такава е цената в едно от лечебните заведения край морето. В нея се калкулира едномесечна терапия, с включено семейството на пациента, което да му оказва подкрепа в лечението, установи проверка на "Монитор".

Лечението може да бъде и по-евтино в зависимост от степента на алкохолната зависимост, както и избраната терапия, по преценка на лекаря.

В една от популярните клиники пакетът за 7 дни, включващ изчистване на организма, поставяне на имплант срещу пиенето, консултации и наблюдение, както и пълен пансион, струва 900 евро. За двуседмичен престой цената е 1600 евро. За 28 дни се броят 3000 евро. Същата е цената и за 30 дни. Лекари поясниха, че цената зависи още от вида на препарата, който се имплантира, фирмата производител и срока на действие.

Стандарт

БНБ взела законни решения по казуса с КТБ

Арбитражът във Вашингтон потвърди законосъобразността на предприетите действия и решения на Българската народна банка (БНБ) при разрешаване на случая с "Корпоративна търговска банка". Това съобщиха от пресцентъра на централната банка.

Арбитражният трибунал се произнесе в полза на България по международното арбитражно дело, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Сега

Собственик на заведение нападна трудови инспектори в Слънчев бряг

Собственик на заведение е нападнал инспектори по труда в курорта Слънчев бряг, съобщи БНР. При проверка на заведение на южния плаж в курорта екип от двама души от Инспекцията по труда се натъкнал на лице, видимо под 18 години, да почиства тоалетна. Докато установяват данните на работещите, в обекта се появил собственикът на заведението, който се е държал агресивно - обиждал, ругал и заплашвал двете служителки. Едната е ударена с папка с документи, а другата е блъсната.

"По-сериозното в случая не е причинената физическа болка, а действително стресът. Нищо не е предвещавало такова развитие. Абсолютно необяснимо. Това няма да ни спре да направим проверка", коментира директорът на областната инспекция Павлин Васков. Проверката на заведението продължава, уточни той.

Капитал дейли

АЕЦ "Белене" се хареса на руснаците, китайците и Ковачки

Със слаб интерес и без частни играчи приключи процедурата за заявяване на интерес към проекта за АЕЦ "Белене". Единствено руската държавна компания "Росатом" обяви официално, че е подала заявление за участие в процедурата за стратегически инвеститор. Макар и неофициално, твърди се, че такова е внесла и Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). Според БНР заявка е подадена и от Корейската хидроядрена компания, но по информация на "Капитал" тя е само проформа и зад нея не стои реално желание за инвестиции.

От два независими източника обаче "Капитал" научи, че заявление за миноритарно акционерно участие има и от фирма, свързана с Христо Ковачки. Възможно е той да има договорка с руснаците и да играе заедно с тях. През последната година Ковачки стана и най-големият търговец на електроенергия в България.

Дума

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

Държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" обяви официално, че е подала заявление за участие в конкурса за строителство на АЕЦ "Белене" в България. Заявлението бе прието от Националната електрическа компания на България, съобщиха от "Росатом". Вчера изтече крайният срок за офертите в обявения от правителството конкурс.

По информация на БНР заявление е подала и Корейската хидроядрена компания. Желанието си да вземе дял от замразения ядрен проект е подадено и от Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), са съобщили източници на "Медиапул", близки до компанията. Това са и реално големите ядрени играчи, които имат технологичната и финансовата възможност да довършат проекта, който се оценява на максимум 10 млрд. евро, в които НЕК смята да участва с направените досега инвестиции в оборудване, площадка и лицензи на обща стойност около 3 млрд. лв., или 1.5 млрд. евро, което би й осигурило 15 на сто в бъдещата проектна компания за реализация на строежа.

Земя

Политолог оглави Кабинета на президента

Политологът д-р Калоян Методиев с Указ на държавния глава бе назначен за началник на кабинета на президента и за председател на Стратегическия съвет при държавния глава. Досега Методиев бе главен анализатор на Института за стратегии и анализи, преподавал е в СУ "Св. Кл. Охридски" и Югозападния университет в Благоевград. Той е на 43 години, женен с две деца. На двата отговорни поста Методиев заменя избрания за евродепутат от БСП журналист Иво Христов.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини