390 са заявленията, подадени за обезщетение от африканската чума в Хасковско

390 от стопаните, които попадат в 20 -километровите карантинни зони в Хасковска област и са ликвидирали прасетата си, са подали до момента декларация за обезщетение.

Въпреки, че областният управител Станислав Дечев даде миналия петък краен срок за представяне на документацията от селските кметове, в крайна сметка се оказа, че времето е удължено с още една седмица заради дългата процедура за обобщение и заверка на документите, обясни заместничката му д-р Стефка Здравкова.

„Решението за удължаване на срока беше взето, за да няма ощетени.В крайна сметка много от хората изпълниха своята част от сделката, така че сметнахме, че е редно да получат компенсиране за това“, коментира тя.

Мярката за доброволно колене на прасетата от личните дворове в 20-километровите зони около големи свинекомплекси беше наложена с цел прекъсване на главоломното разпространение на заразата в страната. Въпреки, че Хасковска област е една от малкото, които до момента не са засегнати от африканската чума по свинете, стопаните тук също трябваше да се съобразят с разпореждането.

11 са стопаните от Симеоновградско, които ще получат по 300 лв. за ликвидираните си животни, всички те са от село Пясъчево.

До момента са обработени данните и за община Минерални бани, където в „заден двор“ са заклани 135 прасета, от Тополовградска община има 244 подадени заявления. Днес се обработват от Областната дирекция по безопасност на храните и обезщетенията за Хасковска община

От крайните списъци, които кметовете на населени места трябваше да попадат за броя на отглежданите животни в личните стопанства, става ясно, че в 1542 обекта са се гледали общо 2739 прасета.

Хората, които са ликвидирали животните си ще получат обезщетение от 300 лв. на двор до пет прасета. Дори и животните им да са били повече, те няма да вземат компенсация за брой над 5, тъй като по закон нямат право в личните си стопанства да отглеждат повече животни.

Обезщетенията ще се плащат от първи септември. Вчера правителството разреши трансфер по сметката на Земеделското министерство, което е ведомството, натоварено и да разплати загубите на стопаните, общо 28 млн.лева. Част от парите са за обезщетенията.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини