Президентът на Италия дава мандат на Конте да състави ново правителство

Президентът Серджо Матарела връчи на Джузепе Конте нов мандат за съставяне на нова коалиция между Движение "5 звезди" и опозиционната Демократическа партия (ПД), предаде "Ройтерс".

Припомняме, че Конте подаде оставка миналата седмица, след като дяснопопулистката партия "Лига" се оттегли от коалицията си с "5 звезди", принуждавайки Матарела да се консултира с всички основни политически партии в Италия, за да се опита да намери изход от политическата криза.

 

Матарела даде шанс на двама бивши политически врагове да съставят ново правителство, като се предвиди извънредни три седмици, които биха могли да отбележат повратна точка в разрушените му отношения с Европейския съюз.

Двете партии влязоха в коалиционни преговори, след като бившият коалиционен партньор на "5 звезди" - "Лига", водена от Матео Салвини, обяви правителството за неработещо и призова за предсрочни избори.

Двете страни трябва да постигнат съгласие за споделена политическа платформа и екип от министри, но лидерът на "5 звезди" Луиджи Ди Майо и неговият колега от НД Никола Зингарети заявиха, че са обещали да намерят общо основание за доброто на страната.

Очаква се двете страни да поискат от ЕС гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит за 2020 г. за "засилване на социалното сближаване" в страната.

ЕС налага бюджетни правила на държавите-членки с цел осигуряване на финансова стабилност в блока.

Перспективата за нова администрация, ръководена от Конте, засили пазарите, които залагат, че Италия ще получи фискално разумно правителство, което ще избегне конфронтация с Европа.

Италианските държавни облигации запазиха ралито си, като доходността от 10-годишната търговия с дългове беше около най-ниското ниско ниво.

"Лига" е силно евроскептична и беше обещала колебливо намаляване на данъците за 2020 г., за което икономистите предупредиха, че могат да окажат неустойчив натиск върху извисяващата се дългова планина на Италия.

Неочаквано основателят на "5 звезди" заяви, че министрите трябва да бъдат технократи, а не избрани политици.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини