Земетръсни избори в Източна Германия заплашват да разрушат коалицията на Меркел

 
Тази неделя в две източногермански провинции - Бранденбург и Саксония - предстоят избори за местен парламент, съобщава Ройтерс. Очаква се подкрепата за крайната десница да се увеличи и това да засили натиска върху коалиционния партньор на канцлера Ангела Меркел - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - по такъв начин, че партията да напусне правителството.
 
Очаква се, че Християндемократическият съюз на Ангела Меркел (ХДС) няма да се представи особено добре.
 
Но с повече ще загуби ГСДП, сочат предварителните социологически проучвания.
 
Алтернатива за Германия се явява своеобразен социален отдушник - тя отговаря на гневните изблици на избирателите, провокирани от мигрантите, и от затварянето на въглищните мини в двете провинции. Освен това Алтернатива за Германия се представя за наследник на протестните движения, довели до падането на Берлинската стена преди три десетилетия
В Бранденбург ГСДП е силно обвързана с антимигрантската Алтернатива за Германия, тъй като една евентуална безпрецедентна победа на крайнодясната партия би усилила онези леви гласове в лявоцентристката партия, които искат да излязат от управляващата коалиция и да възстановят силите си като опозиция.
 
Последните проучвания дават 22% за ГСДП в Бранденбург, което е само с един процент пред Алтернатива за Германия и то в провинция, в която германските социалдемократи управляват без прекъсване след обединението на двете Германии преди 30 години.
 
"Земетресение на изток, земетресение в Берлин?" - гласи заглавие на мюнхенския вестник "Меркур". В "превод" това означава: "Ако ГСДП загуби в източната провинция, то това ще бъде сериозен повод за критики в коалицията."
 
В момента начело на ГСДП е временен ръководен екип, след като през юни след болезнена загуба на изборите за Европейски парламент тогавашната лидерка Андреа Налес трябваше да подаде оставка. Тогава партията й спечели рекордно ниските 15%.
 
Очаква се новият лидер на ГСДП да бъде избран през декември, а от партията обещаха на членовете си да оценят партньорските си взаимоотношения с консерваторите на Меркел в края на годината.
 
Ако се стигне до разпадане на коалицията, това би предизвикало избори на федерално ниво много преди 2021 г., но те биха били неблагоприятни за ГСДП - по предварителни данни на първо място ще бъдат консерваторите на Меркел, в гърба й ще дишат Зелените, а някъде далеч зад тях ще бъдат ГСДП и изравняващата се с нея Алтернатива за Германия.
 
Възможна опция е и консервативно правителство на малцинството, но това се приема като проклятие от германците, които традиционно предпочитат стабилността.
 
За да продължат да служат на правителството на Меркел, лидерите от ГСДП могат да поискат болезнени отстъпки от консерваторите, като например щедри държавни пенсии за работници с ниски доходи и по-високи данъци за богатите.
 
Това би разгневило много от консерваторите, които биха предпочели да въведат данъчни облекчения за компаниите и не биха се трогнали от допълнителни разделения в коалицията, която така или иначе трудно приемат и която е загубила влияние, раздирана от спорове около политиките на предоставяне на убежище, определяне на данъци и на размера на пенсиите.
 
"Коалицията не е самоцел за нас", твърди Ралф Бринкхаус, лидер на консерваторите в националния парламент, като по този начин отправя предупреждение към ГСДП в интервю за списание "Фокус". "Ние, като консерватори, със сигурност няма да се наведем само и само за да изкараме пълен мандат до 2021 г."
 
Притеснителното е, че в 4-милионната провинция на границата с Полша и Чехия се очаква подкрепата за консерваторите да падне с над 7 пункта и да достигне до 32%, като причината за това ще е, че техните досегашни избиратели ще предпочетат да гласуват или за Алтернатива за Германия, или за Зелените.
 
Унизителният резултат за Християдемократическия съюз миналата година в Долна Саксония ще постави на дневен ред въпроса дали настоящият лидер на ХДС и министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, известна още като AKK, е правилният човек, който да оглавява партията на следващите федерални избори.
 
Крамп-Каренбауер допусна поредица от гафове миналата година, които намалиха подкрепата, с която първоначално се ползваше."На АКК ще й бъде трудно. Сега тя трябва да доказва, че е подходяща за поста министър на отбраната, после, когато от ГСДП решат да напуснат коалицията, тя ще трябва да ги убеждава да не го правят", пише "Берлинер Моргенпост".
 
- Но дали авторитетът й е достатъчно голям, за да се справи с тези предизвикателства? Популярността й не е голяма, а едни евентуални слаби резултати на изборите ще накарат консерваторите да започнат да обсъждат бъдещето й", предупреждават от "Берлинер Моргенпост".
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини