Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на следващата Европейска комисия.

В центъра на нашата работа е необходимостта да се обърне внимание на промените в климата, технологиите и демографските характеристики, които преобразяват нашите общества и начина ни на живот. Това заяви Урсула фон дер Лайен при представянето на екипа си.

Тя е категорична, че трябва да се съсредоточат върху равенството и да създадат възможности за всички хора, независимо от това дали са жени или мъже, дали са от изток, запад, юг или север, дали са млади или стари.

Трябва да отстояваме общите си ценности и върховенството на закона. През следващите пет години всички европейски институции трябва да работим заедно, за да разсеем страховете и да създадем нови възможности, изтъкна тя.

Искам Комисия, която да се ръководи с решимост, която да е напълно съсредоточена върху разглежданите въпроси и да дава съответните отговори. Искам Комисията да бъде балансирана, динамична и модерна. Сега този екип ще трябва да спечели доверието на Парламента. Ръководената от мен Комисия ще бъде геополитическа Комисия, работеща за устойчиви политики, заяви фон дер Лайен.

Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел). Заместник-председателите отговарят за водещите приоритети в Политическите насоки. Те ще ръководят работата по най-важните хоризонтални въпроси, като Европейския зелен пакт, подготвеността на Европа за цифровата ера, икономиката в интерес на хората, съхраняването на европейския ни начин на живот, по-силна Европа на световната сцена и новия тласък за европейската демокрация.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на Комисията.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция "Действия по климата".

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция "Конкуренция".

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция "Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари".

Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Йоурова, Маргаритис Схинас, Марош Шефчови и Дубравка Шуица.

Дубравка Шуица ще ръководи от страна на Комисията и работата по Конференцията за бъдещето на Европа.

"Искаме да вдъхнем нови сили на демокрацията в Европа. Това е наша обща отговорност. Демокрацията е нещо повече от гласуване на избори на всеки 5 години. Демокрацията означава гласът ни да бъде чут и да можем да участваме в изграждането на обществото", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Заседанията на колегиума ще бъдат електронни и без документи на хартиен носител.

Ето и останалите кандидати за комисари за кои ресори ще отговарят:

-Йоханес Хан (Австрия) - ресор "Бюджет и администрация"

-Дидие Рейндерс (Белгия) - ресор "Правосъдие" (включително по въпросите за върховенството на закона)

-Мария Габриел (България)- ресор "Иновации и младеж"

-Стела Кириaкидес (Кипър)- ресор "Здравеопазване"

-Кадри Симсон (Естония) - ресор "Енергетика"

-Юта Урпилайнен (Финландия)- ресор "Международни партньорства".

-Силви Гулар (Франция)- ресор "Вътрешен пазар"

-Ласло Трочани (Унгария)- ресор "Съседство и разширяване"

-Фил Хоган (Ирландия) —ресор "Търговия"

-Паоло Джентилони (Италия) —ресор "Икономика"

-Виргиниюс Синкявичюс (Литва) —ресор "Околна среда и океани"

-Никола Шмит (Люксембург) - ресор "Работни места"

- Хелена Дали (Малта)- ресор "Равнопоставеност"

- Януш Войчеховски (Полша)- ресор "Земеделие"

-Елиза Ферейра (Португалия) - ресор "Сближаване и реформи"

-Рована Плумб (Румъния)- ресор "Транспорт"

-Янез Ленарчич (Словения) - ресор "Управление при кризи"

- Илва Йохансон (Швеция)- ресор "Вътрешни работи"

Като следващ етап Европейският парламент трябва да одобри целия колегиум на членовете на Комисията, включително върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия.

Преди това ще бъде предшествано от изслушване на кандидатите за комисари в съответните парламентарни комисии в съответствие с Правилника за дейността на Европейския парламент.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Боци
    0 0
    17:47, 10 сеп 2019
    На т'ва некадърното се чудят какъв ресор да му дадат, само и само да се спази правилото от всяка страна членка по един комисар.

Случаен виц

Последни новини