Бизнесът: Кризата дойде

Икономиката ни е в криза, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. "За индустрията въпросът дали идва криза не стои - всъщност кризата дойде", каза Велев.

Той даде пример със статистически данни, според които през юни има спад на износа с 6,4%. "За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е - 3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", каза Велев.

По думите му има спад на продажбите в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали. Очаква се за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната, каза представителят на работодателите.

Според него има два начина на поведение - да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото - да се каже честно на хората да бъдат по-разумни. "Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази", поясни той.

От социалното министерство са поискали подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места.

"Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга - няма такива предпоставки".

Според Велев, страната ни може да се забави в чакалнята на еврозоната заради големия разход за американските изтребители Ф-16. "След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки", каза председателят на АИКБ.

Източник: БНР

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ва
    Васко
    3 -5
    13:50, 12 сеп 2019
    Тоя мафиот, слуга на чужди интереси защо изобщо го показвате и му давате гласност?
    • Ло
      Лозко
      6 -3
      15:03, 12 сеп 2019
      Не ти ли отърва, ********* ?
  • 2
    Из
    Из
    2 0
    18:23, 12 сеп 2019
    На фиктивния или реалния?
Последни новини