Eкопротест свали комунистите преди 30 години, припомня енергиeн експерт

Трябва да се изведат всички монитори на измервателните станции с цел непрекъснат контрол на замърсяването на въздуха. За това призова пред БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Протестът в Русе преди 30 години свали властта, припомни той. Изгарянето на биомаса намалява емисиите на въглероден диоксид във въздуха. Боклукът не е просто боклук, той се разделя на RDF. В София този опит вече го има, морфологичният състав на софийския боклук е такъв обаче, че не подлежи на изгаряне, по думите му.

Държавата участва в предоговаряне на параметрите на договора за ТЕЦ "Марица Изток 3", защото по действащия договор токът, който произвеждат тези централи (американска собственост), е на преференциален режим - задължително изкупуване заедно с преференциална цена над пазарната, подчерта той.

Нека не бъдем прекалени оптимисти, съветва професорът. Ще се предоговаря нормата на възвръщаемост на собствен капитал, а с това ще има редукция на цената на електроенергията и ще намали тежестта за нас като крайни потребители.

"Без базова енергия, енергийна система не може да съществува", категоричен беше проф. Тасев. На терен около 2050 година ще останат възобновяеми енергийни източници и ядрени централи, тъй като са устойчиви в ценово отношение, а наред с тях и газовите централи, прогнозира проф. Тасев.

Според Миглена Антонова, координатор на международната екологична организация "Грийнпийс" в България, има няколко централи, които са заявили интерес за изгаряне на смесен вид отпадъци, включително такива от текстилна индустрия и горското стопанство. Някои от тях са получили разрешение. Проблематичен се оказва фактът, че повечето централи нямат изградена нужната инфраструктура, обясни Антонова.

Този вид изгаряне може да бъде опасен, ако се случва в изолация. За нас притесненията са, че няма да могат да се спазват изискванията за чист въздух. Според Антонова технологиите вече позволяват повече граждани да участват в процеса на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, за да нямаме необходимост от големите енергийни мощности.

"Бъдещето е в новите технологии и трябва да се стремим към тях", призова тя.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини