Комплексна проверка на пазарджишката МБАЛ заради скандала със стентовете

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесени в медийни публикации данни за неправомерни действия на лекари от МБАЛ в Пазарджик, и по-конкретно  – за постаняне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна медицинска интервенция.

По случая е назначна комплексна проверка, по която конкретни задачи са възложени на различни държавни органи.

ГДБОП следва да установи дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс. Предстои да бъдат снети обяснения на лекари и медицински работници, да бъде проверена цялата медицинска документация и наложената практика на лечение на страдащи от сърдечни заболявания.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ следва да установи дали структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ в болницата съответства на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и подзаконовите актове за тяхното прилагане. Ще се проверява спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена цялостна финансова ревизия в МБАЛ-Пазарджик. Тя трябва да установи как са изразходвани целевите бюджетни средства за период от 2 години назад.

Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

Скандалът тръгна от разследването на NOVA, според което на пациент са слагани стентове на здрави артерии. От МБАЛ – Пазарджик излязоха с опровержение на твърденията в разследването.

Инвазивният кардиолог д-р Петър Лазов твърди, че в разследването на Васил Иванов е внушено, че е гледал диска на пациента, което всъщност не е така. Кардиологът определа репортажа като манипулативен и твърди, че съвсем умишлено в него е изрязана голяма част от истината.  

„Не съм поставял стентове на здрави артерии. При проверка на дейността на отделението с лекота ще се установи, че значителен процент над 50% от процедурите завършват без поставяне на стент, съобразно състоянието на пациента, което ясно илюстриара неверността и манипулативността на внушението, че се стентират пациенти без съответни показания.

Не е вярно, че съм получавал заплата от 57 000 лв. Заплатата ми е в размер на около 1600 лв. месечно. Полученото ДМС е формирано въз основа на решение на Съвета на директорите  на болницата и е в размер на 15%  а не 50 % от стойността на пътеката, като следва да се има предвид, че за месеца, за който Васил Иванов държеше да повтори поне петдесет пъти, всъщност от двама  колеги, които извършваме процедурата, съм работил почти изключително аз и по обективни причини (отсъствие на колега, висока заболеваемост и т.н.), е формирано допълнително материално стимулиране (ДМС) в голям размер, което обаче процентно напълно съответства на генерирания приход на болницата, съобразно свършената работа. Процентът ДМС не е изключение и много колеги от болницата получават същия процент” , обяснява Лазов. Той възнамерява да заведе дело срещу журналиста Васил Иванов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини