С „Маврудово хоро” Асеновград ще отпразнува Деня на независимостта

На 22 септември отбелязваме Независимостта на България. В Асеновград празникът ще бъде белязан с най-българската черта и характер – автентичния фолклор, народна музика и фестивала „Маврудово хоро”. Всичко това ще се случи на градския площад от 10:30 ч.

Цялата седмица преди Деня на независимостта е изпълнена със събития от програмата на Есенни празници на изкуствата’2019. Тази вечер в Градска библиотека поетът Николай Владимиров представя своята стихосбирка „Любовта, която надживява времето”.

В сряда, 18 септември, библиотеката ще бъде домакин и на документалната изложба „Хайтов в българското кино” от 17:30 ч. с архивни кадри, запечатали работни моменти от заснемането на филми по сценарии на Николай Хайтов, както и прожекция на филма „Мъжки времена”.

Следващите дни киното ще заеме основна част от празниците на изкуствата. На 19, 20 и 24 септември от 17:30 ч. в Градската библиотека ще бъда прожектирани филмите „Изпит”, „Гола съвест” и „Козият рог” по сценарии на Хайтов. Заседателната зала в стария съвет на ул. „Цар Иван Асен II” № 38 от 19 септември се превръща за пореден път в дом на „Кино за пътешенственици”. От 18:30 ч. програмата на филмовия фестивал в ще започне рожекция на филма „Огнена земя: земя на патагонците” (2014, Аржентина). „Кино за пътешественици” включва в своята програма 10 филма, които ще се прожектират всеки четвъртък до 21 ноември, включително, от 18.30 ч. Отново на 19 септември (четвъртък), сцената в читалище „Родолюбие” кани всички ценители на добрата музика на концерт на Държавна опера - Пловдив

С обич за Дамян Велчев” в памет на големия оперен певец. Историческият музей ще отвори врати до полунощ в петък за „Есенна нощ в музея”, която се провежда в рамките на Европейските дни на наследството. От 18:00 ч. ще бъде представена фотодокументалната изложба „Синове на Родопите” по случай 100 години от рождението на Николай Хайтов и 70 години от смъртта на Крум Савов, а от 18:30 ч. ще започне концерт на музейната музикална школа пред централната сграда на музея.

Етнографската къща също ще бъде част от музейната нощ с изложбата „Хвърлена ръкавица”.

Старинно училище „Свети Георги” пък кани на „Джаз с приятели в Нощта на музеите” от 20:30 ч.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини