Имотите в страната поскъпнаха с 35%. Преглед на печата

24 часа

Зоран Заев: Приемаме препоръките на София

Приемаме препоръките на България, възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси. Така премиерът на Северна Македония отговори на критиките на българската страна след приключилата консултативна среща в София при президента Румен Раден, предаде агенция МИА.

Подписахме договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, част от историята ни е отделна в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение, каза още Заев. Той обаче допълни, че за решаването на спорните проблеми се изисква и воля от страна на България.

Труд

Имотите в страната поскъпнаха с 35%

Жилищата в България поскъпнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в ЕС, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. В този период цените не се движеха само нагоре. Заради международната финансова криза в периода от 2009 г. до 2013 г. беше отчетен спад в цените. През последните пет години обаче тенденцията се обърна и имотите регистрират сериозно поскъпване. Само за периода от 2014 г. до 2018 г. цените на жилищата в страната са нараснали с над 29%, показват данните на Евростат. Сред основните причини за това са повишаването на доходите, падането на лихвите по кредити и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи апартаменти, както и миграцията на населението към градове, в които дават по-високи заплати.

Монитор

Полфрийман жали забраната си за напускане на страната

Aвстралиецът Джок Полфрийман , който бе освободен 6,5 години по-рано от затвора, където лежа за убийството на студента Андрей Монов, жали пред Софийски градски съд една от забраните си за напускане на страната.

Сега

Българската подкрепа за Северна Македония в ЕС остава под условие

България ще подкрепи Северна Македония за членство в Европейския съюз, но при определени условия, предаде БНР. Ще бъде изработена национална позиция в следващите дни с ясни критерии, които ще залегнат в преговорния процес на Скопие с ЕС. Това стана ясно по време консултативна среща при президента Румен Радев, посветена на двустранните отношения на България и Република Северна Македония и очакваната от Скопие покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз. В срещата участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, депутати и проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по спорните исторически и образователни въпроси между София и Скопие.

Капитал дейли

Прокуратурата постави Пеевски и Доган в епицентъра на международна афера

Май 2019 г., Монако. Депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски трябва да се срещне с френски бизнесмен и бивш служител на румънските служби. Те искат от него 12 млн. евро, за да махнат името му и това на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от доклад на френските служби за това, че с контрабандата на "Булгартабак" се финансират терористичните организации "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режимът на Башар Асад. Въпросният доклад е трябвало да бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК).

Звучи като в ниско бюджетен трилър, но това, според прокуратурата, се е случило по-рано тази година. Резултатът от нейните усилия по този случай е, че на 16 май при операция на ДАНС и спецпрокуратурата са задържани Дорин Йордаке и Дилян Георгиев. Те са обвинени в организирана престъпна група, създадена през 2018 г. с цел да извършва тероризъм и изнудване.

Дума

Поставяме условия на Скопие за ЕС

България ще изготви позиция с ясни изисквания и критерии в защита на националния интерес при преговорите за еврочленство със Северна Македония, стана ясно след консултативната среща при президента по темата. Румен Радев свика срещата заради обтегнатите отношения със Скопие и предстоящата лидерска среща на ЕС, на която Македония и Албания очакват покани за започване на преговорите.

Условията ни към Македония в преговорната рамка касаят промени в учебните програми и текстове с преиначени исторически факти, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на обществените медии.

"Вярвам, че не е достатъчна само воля от наша страна, необходима е воля и от България", заяви македонският премиер Зоран Заев минути след срещата при Радев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини