И септември бил рекордно топъл, стотици рекорди това лято

Около 400 абсолютни температурни рекорда са били счупени през лятото в северното полукълбо,показва анализ на измерените стойности, направен от калифорнийския институт за климата „Бъркли Ърт”. Рекордите са подобрени в 29 държави за периода от май - август. Една трета от най-високите измервани някога температури са отчетени в Германия, следвана от Франция и Холандия.

Данните включват измервания от метеорологичните станции в северното полукълбо, които имат най-малко 40-години наблюдения. Някои от тях отчитат температурите повече от 150 години и също са измерени рекордни стойности за всички времена. 

Нови данни, публикувани от Службата за изменение на климата на Copernicus (C3S), агенцията за климата на Европейския съюз, показват, че миналия месец е бил рекорда за най-горещ септември. Това допълва зашеметяващия низ от рекордни или почти рекордни горещини, с които северното полукълбо се занимава от юни и подчертава нарастващата тежест на климатичната криза.

Данните, публикувани в петък, разкриват, че миналия септември е бил с 1,2 градуса по Целзий над средната прединдустриална температура. Той също е с 0.57 градуса по Целзий над средното за септември, измерено от 1981 до 2010 г., което го поставя "почти на равно"“ със септември 2016 г., според публикацията в блога на C3S, която оповестява откритията. Данните на агенцията показват само няколко стотни от градус разлика, което, когато измервате средната стойност в света, означава, че и двата септември са практически еднакви.

Изключителна жега обхвана източната част на САЩ, Аляска и части от Китай и Монголия. Арктика също беше изключително топла, което отчасти допринесе за това, че морският лед там спадна до втората си най-ниска степен, регистрирана някога. Голяма част от Западна Антарктида и околните морета също бяха странно топли (по полярни стандарти) с температура над 6 градуса по Целзий над средната за 1981-2010 г.

Юни 2019 г. беше най-топлия юни, регистриран някога, а август 2019 г. беше вторият най-топъл в записите. Юли беше най-горещият месец, регистриран някога на Земята. Добавете в рекорда за топлина през септември и се вижда една изключително, много гореща година.

Това, което прави рекордите още по-открояващи се е отсъствието на Ел Ниньо, естествен климатичен модел, белязан от топли води в източния Тихи океан. Той има тенденция да повиши средната глобална температура.

Предишните рекорди за юни, юли и септември са от 2016 г., годината на Супер Ел Ниньо, който нажежи източния Тихи океан и повиши средната глобална температура до невиждани досега нива. Това, че новата поредица от рекорди се случва без неговата естествена помощ, само подчертава колко замърсяването с въглерод променя климата.

И има малко признаци за нормализиране през октомври. Източните САЩ са в рекордна топлинна вълна. А в петък Кувейт постави рекорд за топлина през октомври за северното полукълбо.

Данните, събрани от Етиен Капикян, учен от френската метеорологична служба, която следи топлинните рекорди, показват, че температурите се покачиха до задушаващите 47,6 градуса по Целзий в граничния със Саудитска Арабия град Ал Вафра.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини