СЕМ започна процедура по отстраняването на шефа на БНР

С три гласа "за" и два "въздържал се" Съветът за електронни медии даде старт на процедурата по предсрочно отстраняване от поста на генералния директор на БНР Светослав Костов.

"За" ход на процедурата гласуваха председателят на съвета София Владимирова и членовете Розита Еленова и Ивелина Димитрова. В изказванията си те се позоваха на чл. 10 и чл. 67 от ЗРТ, според които общественото радио трябва да гарантира конституционното право на информация на гражданите, а за системни или груби нарушения отговорност трябва да понесе съответното длъжностно лице.

Бетина Жотева и новоназначената Галина Георгиева обявиха, че гласуват с "въздържал се", защото към момента няма достатъчно законови основания за прекратяване на мандата на ръководителя на националното радио. Двете посочиха, че имат нужда от още информация, за да вземат решение, като очакват такава от прокуратурата.

Медийните надзорници не коментираха кога ще завърши процедурата. От продължилото само 15 минути разглеждане на точката в дневния ред стана ясно, че предстои поредно разсрочване на окончателното решение. СЕМ даде на Костов петдневен срок, за да изложи съображенията си по процедурата. 

Дотук се стигна, след като в ключов момент бе отнет съдебният ресор на журналистката Силвия Великова, тя бе отстранена като водещ на предаването "Преди всички", а програмата на "Хоризонт" бе спряна в цялата страна за близо 5 часа на 13 септември - в деня, когато имаше планиран протест срещу избора на единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев. 

Заради безскрупулния опит за цензура в радиото журналисти от БНР, от много други медии, СЕМ и професионални организации поискаха оставката на Светослав Костов. До момента той отказва да я даде.

За по-малко от година това е вторият случай, в който се налага избран от СЕМ шеф на обществена медия да си тръгне със скандал от поста. 

Съветът обяви, че ако Костов не подаде оставка сам (както направи Константин Каменаров от БНТ заради присъда за шофиране в пияно състояние), ще започне процедура по отстраняването му.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини