Структури извън България пречели на сделката за ЧЕЗ

Има структури и извън България, които се стремят да попречат на сделката за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на местната компания „Еврохолд“. Това мнение изрази пред Би Ти Ви председателят на надзорния съвет на дружеството - купувач Асен Христов.

„Въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят," добави той.

Според Христов от национален интерес е именно „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ, която снабдява с ток потребителите в Западна България. „Ние сме българско и регулирано дружество," подчерта той и добави, че законът позволява, ако инвестицията не се развива нормално, държавата да наложи управител и да я изконтролира.

Шефът на дружеството - купувач потвърди и публикациите в чешките медии, според които ако се провали и вторият опит за продажба (след като Комисията за защита на конкуренцията не разреши на Гинка Върбакова да купи активите на ЧЕЗ чрез дружеството „Инерком“), ЧЕЗ ще прекрати тези опити. „Ако по някаква причина - административна или друга, се намери повод и КЗК излезе със странно решение, те казват, че в този случай биха предпочели да останат още пет години," каза Христов.

Според екипа на кандидат-купувача няма причина да откаже разрешение за сделката, защото бизнесът на „Еврохолд“ е извън енергетиката и няма основание да се докаже концентрация. Дружеството се надява до двайсетина дни да получи одобрение от антимонополния регулатор. „Надявам се сделката да продължи с подкрепата на нашите власти и органи“, каза Христов.

Очаква се по-късно през деня „Еврохолд“ да представи инвестиционната си програма в купуваните дружества. Христов каза, че във фокуса й е намаляване на кражбите и загубите и задържане и, ако е възможно, намаление на цената.

Договорът между ЧЕЗ и „Еврохолд „на стойност 335 млн. евро беше подписан през юни. На 13 август „ЕВрохолд“ внесе документите в КЗК, а комисията започна производството в началото на октомври.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини