Картини и предмети от срещата между именити български художници и писатели на фокус в галерия „Форум“

    Портрети, илюстрации, шаржове, разменени или подарени по личен повод, или изработени, като част от взаимодействието между български поети и художници, ще могат да разгледат хасковлии в изключително любопитната селекция на Националния литературен музей.

    В Хасково гостува част от колекцията с над 100 експоната „Художникът среща писателя“. Тя е подбрана от постоянните експозиции в къщите-музеи на големите творци от цяла България в края на 2017 година.

    Изложбата е подредена в галерия „Форум“. Официалното й откриване е на 15-ти октомври в 17,30 часа.

    Хасково е едва вторият град, където част от изложбата гостува извън столицата. Тук освен картини, ще бъдат показани и предмети, притежание на великите родни майстори на четката и перото.

    Това, което представлява изложбата, нейната идея е, да представи тематично различните видове срещи между художниците и писателите и взаимодействието по между им, но не само като хора на изкуството, а и в личните им срещи и човешка близост, презентира ръководителят на отдел „Експозиции“ в Националния литературен музей в Соня Кирицова.

    Един от централните експонати в експозицията е портретът на проф. Иван Шишманов, близък приятел на Иван Вазов. Той е рисуван по идея и поръка на Вазов от съпругата на брат му Борис- Елисавета Консулова-Вазова.

    От Къщата-музей на Иван Вазов зрителите могат да видят и натюрморт, с посвещение на Вазов от снаха му.

    Във „Форум“ може да се види и царския указ за провъзгласяването на Иван Вазов за народен поет, дело на Харалампи Тачев. Тачев е представен и с портрет на писателя Стоян Чилингиров.

    Сред експонатите е и портретът на Пейо Яворов, нарисуван от Михаил Кръстев при срещата им в Париж през 1906 година.

    В експозицията е включен и рядък портрет на Мара Белчева от Борис Георгиев.„ В работата на Георгиев виждаме една доста непозната за публиката Мара Белчева, която е представена в един по-късен етап от нейния живот, не е тази познатата млада вдовица на Христо Белчев, която се среща с Пенчо Славейков. Затова този портрет се превърна и в голяма сензация при първото показване на изложбата в Националната галерия“, разяснява Соня Кирицова. По принцип портретът стои в една от стаите на Къщата-музей “Пенчо и Петко Славейкови“, която е под шапката на Националния литературен музей.

    Хасковлии могат да видят и изключително любопитен портрет на писателката Фани Попова-Мутафова, който е рядко показван и доста ценен от наричания „художник на семплите неща” Ненко Балкански.

    Портретите са една от темите, разгърнати в изложбата, отразяваща срещата между големите поети и писатели на България от близкото минало. В друга част от изложението са представени илюстрации, също като любопитен момент от тези срещи-срещи, в които художникът среща писателя, дообогатявайки с рисунки неговото слово. В галерия „Форум“ са представени илюстрации на Никола Тузсузов, Стоян Венев, Илия Бежков. Показан е и проект за корица на „Градът“ на Николай Райнов.

    Като много любопитна част от изложбата Соня Кирицова представя портретните шаржовете на Александър Добринов, за които той събира впечатления през 30-те години в популярното, като „кафенето на интелектуалците“ или „писателското кафене“ „Цар Освободител“ в София. В него се събират личности, като Елисавета Багряна, Андрей Николов, Добри Немиров, проф. Александър Балабанов, Богдан Филов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Трифон Кунев, Фани Попова-Мутафова, Сирак Скитник, Дора Габе…

    В галерия „Форум“ са шаржовете на поетът, белетрист, преводач и драматург Кирил Христов, на писателката Люба Ганчева, която работи под псевдонима Яна Язова, на писателя Христо Миндов и на писателя и етнограф Стилиян Чилингиров.

    Изложбата гостува в Хасково по инициатива на Сдружение за култура „Хасково 2015“ с финансиране по програмата за културни инициативи на община Хасково. Ще остане в галерия „Форум“ до 31 октомври.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Си
      Симеон Тонев
      6 -1
      20:24, 14 окт 2019
      Браво на галеристите! Най-сетне нещо стойностно, че то не бяха вехториите на Хубен Сттефанов и аматьорските снимки на Шалапатов. Най-накрая хасковлии да усетим, че нещо ценно ни гостува, а не някякви жалки сурогати на изкуство и творци.
    Последни новини