Митичният Тасманийски вълк забелязан 8 пъти?

8 свидетелства за създание, за което се вярва, че е отдавна изчезнало, събуждат надеждите, че може да е още живо.

Смята се, че тасманийският вълк – голямо, раирано месоядно животно, със статут подобен на чудовището от Лох Нес, е изчезнал през 1936, когато последният представител на вида загинал в плен.

Новоогласени от австралийското правителство документи разкриват, че животното е било забелязано съвсем наскоро – преди 2 месеца.

Видът, наречен официално тилацин, наподобява кръстоска между голяма котка, лисица и вълк. Козината му е жълто-кафява на цвят, има мощни челюсти и отглежда малките си в торба, подобна на кенгуру.

Сред 8-те свидетелства през последните 3 години, едно принадлежи на двойка от Западна Австралия, посетила остров Тасмания през февруари, която твърди, че животното пресякло пътя пред тях.

Тасманийският вълк се обърнал и погледнал автомобила им няколко пъти в продължение на 12-15 секунди. И двамата са “100% сигурни, че животното е било тилацин”.

Друго свидетелство от същия месец описва раирано създание, подобно на котка, движещо се сред мъглата.

“Свикнал съм да се натъквам на всякакви животни, но никога не съм виждал нещо подобно на това което видях в Тасмания онзи ден”, казва свидетелят.

През 2017 шофьор обявява, че е възможно да е видял тилацин в Северозападна Тасмания, защото съществото било твърде голямо, за да е котка.

През юли тази година мъж заяви, че е видял отпечатък в Южна Тасмания, съвпадащ напълно с този на тасманийския вълк.

Характерен за Тасмания и континентална Австралия, тасманийският вълк е единствения член на семейството на торбестите вълци оцелял до наши дни.

През 19-ти век европейските колонизатори избили хиляди тилацини, защото нападали овцете.

Последният тасманийски вълк загина в зоопарка в град Хобарт през 1936, макар редовно да се появяват свидетелства, които придават на животното почти митичен статус в тасманийската култура.

През 2002 учени от Австралийския музей възпроизведоха ДНК-то на тилацина, отваряйки вратата за потенциално възкресяване на вида, с помощта на клониращи технологии.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини