Без лауреат в международния конкурс "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково

    Без лауреат остана тазгодишният Международен конкурс за млади цигулари "Проф. Недялка Симеонова", провел се в Хасково. Това стана ясно по време на церемонията по награждаване на участниците в театър "Иван Димов" днес.

    "Въпреки прекрасното им и много талантливо и музикално свирене още малко не достигаше, за да може да се присъди първа награда", заяви от сцената председателят на 5-членното жури проф. Стефан Камиларов - преподавател по цигулка в Университета по музика и сценични изкуства във Виена.

    В замяна на това бяха присъдени две втори награди в четвърта възрастова група - за 20-годишната Мюге Сак от Турция и 21-годишната Емма Таркайова от Словакия.

    При най-големите солисти цигулари нямаше трета награда. Поощрение бе присъдено на Дамяна Каменова.

    В трета възрастова група първи е Фердинанд Слезак, втора е Серафима Никитина, а трета е Йоана Дакова. Диплом за поощрение бе присъден на Терез Стойнова.

    Във втора възрастова група на първо място са класирани Елизабет Гекова, Ралица Кръстева и Доминик-Лучиан Друцак. Втори са Славина Тенева, Боряна Желева и Илья Аверин. Трети са Виктор Костов, Екатерина Стоева, Виктория Маринова и Мария Панциду.

    Първа награда при най-малките участници отиде при Лана Зоран. С втори награди са Петра Плешка, Мариана Стоева и Владимир Мерандлиев. С трети награди са Ралица Недялкова и София Штюка. Диплом за поощрение получиха Мария Фьодорова, Александър Цветанов, Петра Терзийска и 5-годишната Тереза Терзийска, която бе отличена за най-млад участник.

    Дипломи за Високохудожествен клавирен съпровод бяха присъдени на Ивелина Казанджиева, доц. Даниела Дикова, Злателина Коларова и Мария-Елена Средева.

    За призьорите в различните възрастови групи бяха предвидени 6 900 лева от Община Хасково. След награждаването започна галаконцерт на лауреатите.

    В конкурса участваха 35 млади цигулари от 6 държави: Молдова, Русия, Холандия, Словакия, Сърбия и България.

    Международният конкурс бе в рамките на 44-тото издание на Музикалните дни "Проф. Недялка Симеонова".

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      No
      Nostradamus
      10 0
      22:30, 20 окт 2019
      Честито на наградените! Поздравления за всички участници. Цигулката е уникален инструмент и изисква пълно посвещаване. Дерзайте!!!
      Радвам се, че и никой не коментира.
      Бог да пази България!
      • No
        no coment
        1 0
        08:30, 21 окт 2019
        Понякога NO COMENT говори повече... и в посока на одобрение и в посока на неодобрение
    Последни новини