Хаос в Конгреса на САЩ след „щурм” на републиканци на изслушване за импийчмънта

Политическото напрежение около засилващото се разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп достигна връхна точка в сряда, след като републиканци "щурмуваха" изслушване в конгресна комисия при закрити врата. Те прекъснаха заседанието по време на важно изслушване, свързано с Украйна, пише "Гардиън".

Група конгресмени от Републиканската партия, скандиращи "пуснете ни вътре", нахлуха в зала в Конгреса, където Лаура Купър, топ представител на Пентагона, който отговаря за политиката към Украйна, се подготвяше да даде показания.

Настъпилият хаос и объркване временно спряха процедурата в трите комисии към долната камара на Конгреса, водещи разследването за импийчмънт, след като републиканците започнаха да пускат съобщения в "Туитър" за прекъсването от мобилните си телефони, което обикновено не е разрешено в зона, където се разкрива класифицирана информация. Тяхното присъствие в залата доведе и до размяна на остри реплики с членове на комисиите.

Републиканците, които водиха протеста, нямат право да участват на срещите на комисиите (на разузнаването, за контрол и реформа и за външната политика), свързани с разследването. В тези комисии има членове на Републиканската партия и Демократическата партия. И двете партии участват на заседанията и имат право да задават въпроси по време на изслушванията, дали на открити заседания, или в този случай на закрито за обществеността и медиите.

Но членовете, организирали протеста, се опитаха да атакуват разследването на процедурна основа, възразявайки срещу частния характер на изслушванията. Те поискаха достъп до всички показания, дадени по време на разследването за импийчмънт срещу Тръмп.

Повечето от показанията са публични. Разследването е около информацията, че Доналд Тръмп е задържал военна помощ за Украйна в замяна на услуга от страна на украинското правителство за целите на вътрешната политика на САЩ.

Недоволните републиканци останаха в залата за изслушване за известно време и дори си поръчаха пица и друга храна.

"Информирам от тайната камара на Адам Шиф", написа републиканецът Анди Бигс в "Туитър" от залата. Бигс обвинява демократите в провеждане на разследване за импийчмънт в "съветски стил" и поиска показанията да станат достъпни за всички законодатели.

Пет часа по-късно започна и изслушването на Купър.

Ескалацията с републиканците в Конгреса дойде след показанията на Бил Тейлър, най-високопоставеният американски дипломат в Киев. В продължение на часове той даде показания пред Конгреса във вторник, които според някои конгресмени са шокиращи.

 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини