Насекомите намаляват драстично навсякъде, дори в защитените територии

За последното десетилетие броят на насекомите в много райони е намалял с около една трета. Това показват резултатите от проучване на международен изследователски екип, ръководен от учени от Техническия университет в Мюнхен (TUM). Загубата на видове засяга главно тревни площи в близост до интензивно обработвана земя, но също така се отнася и за горите и защитените територии.

Различни проучвания вече показаха, че днес има много по-малко същества, които цъкат, бръмчат, лазят и пърхат из германските поляни, отколкото преди 25 години. "Предишните проучвания обаче се фокусираха изключително върху биомасата, т.е. общото тегло на всички насекоми, или върху отделни видове или видови групи. Фактът, че голяма част от всички насекоми са засегнати, засега не беше ясен" казва Д-р Себастиан Сейболд, учен от групата за наземна екология в ТУМ.

В мащабно проучване на биоразнообразието международен изследователски екип, ръководен от учени от TUM, изследва голям брой групи насекоми в Бранденбург, Тюрингия и Баден-Вюртемберг между 2008 и 2017 г.  Екипът публикува анализа си в Nature.

Изследователите събрали повече от един милион насекоми на 300 места. Те успяха да докажат, че много от близо 2700 изследвани вида са в упадък. През последните години някои редки видове вече не могат да бъдат намерени в някои от изследваните региони. Както в залесените райони, така и в тревистите, учените наброяват около една трета по-малко видове насекоми след 10 години.

"Преди нашето проучване не беше ясно дали и до каква степен горите са засегнати от намаляването на насекомите", казва Сейболд.  Учените измерват намаляване с приблизително 40 процента на биомасата на насекомите в горите, които са изследвали, в сравнение с 2008 година. В тревните площи резултатите били още по-тревожни - в края на периода на изследването биомасата на насекомите намаляла до едва една трета от предишното си ниво.

"Упадъкът в такъв мащаб за период от само 10 години беше пълна изненада за нас - това е плашещо, но се вписва в картината, представена във все по-голям брой изследвания", казва Волфганг Вайсер, професор по екология в университета и съинициатор на съвместния проект.

Всички видове горски и тревни площи, проучени от екипа, били засегнати: пасища на овце, ливади, които се косят и оплождат три до четири пъти годишно, горското стопанство с предимно иглолистни гори и дори неизползваните гори в защитени територии.

Изследователите установяват най-големите загуби в тревистите площи, заобиколени от интензивно обработвана земя, където най-силно засегнатите видове били тези, които не могат да се предвижват надалеч.

В залесените райони най-силно засегнатите групи насекоми, обратно, били тези, които покриват големи разстояния. 

"Настоящите инициативи за справяне със загубите от насекоми са прекалено загрижени за обработването на отделни парцели земя и работят в по-голямата си част независимо един от друг“, казва д-р Сейболд. "За да се спре спадът обаче, нашите резултати показват, че е необходима повече координация на регионално и национално ниво."

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    1 0
    20:08, 3 ное 2019
    "И ще дойдат над морето като скакалците, но няма да са животни."

    Ние сме в глобалната война.видове изчезване.предстояща хиперинфлация.5G "микровълнов" интернет.Унищожаване на нашите ( европейски ) култури.

    Лъжи и манипулация навсякъде. Къде е резервната планета ?

Видеа по темата

Последни новини