Синдромът на Питър Пан... или защо не успявам

Много хора си мислят, че биха били успешни, само ако можеха да си измислят по-вълнуваща кариера.

Всъщност, липсата им на успех по-често се дължи на така наречения Синдром на Питър Пан: отказват да пораснат.

Ето част от най-често срещаните проявления на синдрома:

Нежелание да се работи, когато не сте мотивирани. Ако работите, само когато ви се работи, често няма да ви се работи. Упоритата работа е нещо, което правите, а на решение, което вземете. Основополагащият принцип е, че продуктивността е в дъното на добре изживения живот.

Плъзгане по повърхността: нежеланието да се задълбочите в дадена сфера, така че да станете експерт в нея. Най-талантиливите могат да постигнат успехи в различни области, но това не важи за повечето хора.

Нежелание за общуване с правилните хора. Ако не отделите време да задълбочите връзките си с правилните хора, ще пропуснете множество възможности да намерите работа или да успеете на работното си място.

Залагате на нереалистични мечти: да станете актьор, режисьор на документални филми, спортен агент, природозащитник, моден гуру. Да, очевидно някои хора са постигнали тези мечти, но освен ако не сте изключително талантлив, шансовете ви са малки. И все пак някои хора така се вкопчват в мечтите си, че ги използват като извинение да не стартират далеч по-реалистична кариера.

Злоупотреба с алкохол или наркотици.

Хвърляне на вината на родители, брачни партньори или бивши работодатели. Много хора са ставали жертва на насилие – включително хора преживели ужасите на Холокоста. Вашите страдания едва ли могат да се сравняват. Освен ако не сте преживели тежка психологическа травма, вероятно ще можете да загърбите миналото и да продължите напред.

Не търсите работа достатъчно упорито. Отказвате предложени ви възможности. Търсенето на работа включва и да си набележите няколко души, които не търсят служители, но които биха могли да ви наемат, създавайки работно място специално за вас, като е нужно да положите усилия и да изградите дългосрочни взаимоотношения с тях. Трябва да изготвите добра автобиография, да следите редовно публикуваните възможности и да разчитате на контактите си и социалните мрежи.

Освен ако не сте истински късметлия или невероятно талантлив, за да се сдобиете с хубава работа, ще се наложи да пораснете.

Източник: psychologytoday.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини