Почетен плакет "Асеновград" за археолога Росица Морева

Изображение 1 от 4

    В Историческия музей снощи бе открита изложбата "Воден. Античност и Средновековие /IV-XIII век/", представяща находки, фотоси и друга графична документация от археологическите разкопки на крепостта Воден.

    Росица Морева е научният ръководител на разкопките, които са се извършвали в периода 1976 г. до 2014 г. С огромно вълнение археологът се върна назад в годините, за да разкаже на присъстващите на откриването за преживяването на попаднеш на археологическа находка от IV век, да откриваш артефакти на хиляди години и да докоснеш със собствените си ръце предмети от бита, докосвани от царе и велможи от миналото ни. В експозицията могат да се видят върхове на стрели, игли, керамика, фотоси на човешки скелети, богата нумизматична колекция от златни, сребърни и други монети.

    По случай своята 80-годишнина Морева бе удостоена с почетен плакет "Асеновград", както и за цялостна научна, проучвателска и археологическа дейност на знакови местни исторически обекти, за утвърждаване на Асеновата крепост като исторически обект с национално значение и изключителен принос в развитието на музейната институция и музеологията в Асеновград.

    Експозицията ще остане в Историческия музей до края на годината.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини