Петте най-често срещани грешки, които допускаме в социалните мрежи

Facebook, Twitter и Instagram са сред десетте най-популярни и посещавани уеб сайтове в света според последни изследвания. Въпреки че милиарди хора прекарват хиляди часове всеки ден в тези платформи на социалните мрежи, не са много тези, които считат, че тази дейност е опасна. Рискът произтича от небрежните действия, които всички ние понякога правим онлайн, когато забравим за неприкосновеността на личния ни живот.

Даниел Маркюсън, експерт по неприкосновеността на личния живот в цифровото пространство в NordVPN казва, че неприкосновеността на профила ви в социалната мрежа е толкова важна, колкото и съдържанието, което публикувате. Макар че неприкосновеността на услугите на социалните мрежи като въпрос на личен избор може да бъде спорна, експертът избра най-често срещаните грешки, които всички потребители допускат и обяснява как да ги избегнат:

5. Прекомерно споделяне

Опасно е да разкривате твърде много или прекалено чувствителна информация, като местоположения, самолетен билет или паспортни снимки с идентификационни номера, обратно броене на дните, които ви остават, преди да заминете на почивка, нови скъпи покупки и др. Престъпниците, които дебнат онлайн, могат да използват тази информация, за да откраднат самоличността ви, да влязат с взлом в дома ви или просто да ви изнудват. Освен това, хакери често търсят да нападат емоционално уязвими хора, така че изблика ви на емоции в социалната мрежа може да се обърне срещу вас.

Не споделяйте лични данни, като домашен адрес и телефонен номер в профилите си в социалните мрежи, тъй като те могат да бъдат лесно достъпни за всеки. По-добре е да се въздържаме от споделяне на публикации онлайн, докато отсъстваме, особено тези, които показват местоположението ви в реално време. Не са желателни също публикациите на снимки на каквито и да е документи, съдържащи чувствителна информация или кодове, които могат да се сканират като QR кодове и баркодове. И не забравяйте да не споделяте личните си чувства или да участвате в разгорещени онлайн дискусии, които да привлекат вниманието на измамници.

4. Използване на една парола за всички профили в социалните мрежи

Представете си, че паролата ви за Twitter е разкрита и използвате същата за профила си във Facebook и Instagram. Хакерът сега може да ви блокира от вашите профили в социалните мрежи, да получи достъп до всички ваши лични данни, включително снимките ви и да ги използва по злонамерени начини.

За да избегнете възможна кражба на самоличността, трябва да използвате различни пароли за различните социални платформи. Също така е добра практика да променяте често паролите си и да използвайте такива, които са надеждни.

3. Пренебрегване на настройките за поверителността на профила ви

Потребителите на социалните мрежи понякога забравят за киберсигурността докато споделят чувствителна информация и добавят хора, които не познават към списъка си с приятели. Обаче, някой от тези непознати може да е виртуален хулиган, който би могъл да ви изпраща опасни фалшиви новини или вирусни връзки чрез съобщения. Тези хора също получават достъп до снимките ви и друга информация, която споделяте с приятелите си.

Така че, не приемайте приятелства в социална мрежа от хора, които не познавате. Винаги можете да погледнете списъка с общи приятели или взаимни интереси, преди да добавите някого във вашия Facebook. Дори и да не се сприятелявате с непознати, но профилът ви е публичен, всеки може да изтръгне данните ви и да ги използва за собствени подмолни нужди. Уверете се, че публикациите ви са видими само за вашите приятели, а не за всички в интернет пространството.

2. Попълване на викторини

Как ще изглеждате след 50 години? На кой герой от "Игра на тронове" приличате? С помощта на зловредни софтуерни плъгини измамниците използват тези тестове, за да получат личната ви информация. През март тази година, Facebook предяви иск срещу двама създатели на викторини от Украйна, които са използвали такива игри, за да получат достъп и откраднат лични данни на Facebook потребители. Измамниците са изпращали на Facebook потребители техни собствени реклами, вместо официално одобрените.

Въпреки че Facebook викторините изглеждат напълно безобидни, не се поддавайте на тях. Техните алгоритми са твърде прости, за да ви кажат истината, така че бъдете скептично настроени и просто не ги попълвайте. Ако все пак не можете да устоите на даден изкусителен тест, проверете каква информация се изисква от профила ви и решете дали наистина искате да я споделите.

1. Използване на социалната мрежа от несигурни, обществени Wi-Fi точки за достъп

Последното проучване, показва, че 79% от потребителите на обществени Wi-Fi точки за достъп поемат значителни рискове при избора си на мрежа. Те подбират точка за достъп спрямо силата на Wi-Fi сигнала, спират се на име, което звучи подходящо или просто избират всяка безплатна опция. Обаче, хакерите използват незащитени обществени връзки, за да шпионират устройствата на хората и да крадат личните им данни, включително пароли за социалните мрежи.

Бъдете много внимателни, когато се свързвате към безплатна Wi-Fi точка за достъп в кафенета, хотели и други обществени места, тъй като могат да бъдат недостатъчно защитени. Не влизайте в социалните си профили или не посещавайте чувствителни уеб сайтове, когато използвате обществена Wi-Fi точка за достъп.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини